CIDI - Centrum Informatie en Documentatie Israël

Joods schooltje Leek beklad

ma 16-05-2011

In Leek, Groningen, is het Joodse museumschooltje beklad met een hakenkruis en de term C18. C18 is een internationale neo-nazi groepering, waarbij de C staat voor Combat en de cijfers 1 en 8 verwijzen naar de letters A en H van het alfabet en daarmee naar de naam Adolf Hitler.

Het gebouw was voor de oorlog de school waar de Joodse kinderen van Leek les kregen in de Joodse religie en de Hebreeuwse taal. Na de oorlog heeft het gebouw jaren lang leeg gestaan en werd het als schuur gebruikt. In 1995 werd het opgeknapt en ingericht tot museum ter nagedachtenis aan de Joodse Gemeenschap van Leek. In de buitenmuren van het gebouwtje zijn plaquettes met de namen van de Joden uit Leek die tijdens de oorlog zijn weggevoerd en vermoord.

Afgelopen februari begon de Progressief Joodse Gemeente Noord Nederland (PJGNN) met lessen voor Joodse kinderen in het gebouw, voor het eerst sinds zeventig jaar. Dit heeft in lokale kranten gestaan en media aandacht gekregen. Nu is er dus op 14 mei op de deur een hakenkruis en `C18' geklad.