Kamer van Koophandel

Bedrijfsleven Flevoland ziet aanknopingspunten in coalitieakkoord

maandag 16 mei 2011

Het bedrijfsleven is tevreden dat een aantal van haar beleidsadviezen in het coalitieakkoord van de provincie Flevoland is overgenomen. Kamer van Koophandel, VNO-NCW/MKB Flevoland en de lokale ondernemersverenigingen plaatsen nog wel vraagtekens bij een aantal keuzes. Dat zijn het niet verder ontwikkelen van bereikbaarheid richting Amsterdam en Utrecht, de gekozen economische clusters en de plannen met betrekking tot het startersbeleid.

Gebiedsontwikkeling

Het bedrijfsleven is positief over de keuze van de coalitiepartijen om als provincie de regie te nemen bij de planning van werklocaties. Daarbij kiest de provincie terecht voor afstemming met de omliggende regio's, en ligt de nadruk op het beschikbare aanbod en mogelijke herstructurering. Het bedrijfsleven raadt de provincie aan om goed naar de ondernemersvraag te luisteren. De KvK stelt haar onderzoeken hierover graag ter beschikking. In de lijn van eerdere adviezen van het bedrijfsleven, wordt voor de ontwikkeling van Noord Flevoland terecht gekozen om meer economische functies in het landelijk gebied toe te staan.

Bereikbaarheid

De provincie zet zelf vooral in op de ontwikkeling van de Oost-Westas. Het bedrijfsleven had minimaal dezelfde positieve insteek van de provincie verwacht voor de bereikbaarheid richting Amsterdam en Utrecht. Daar wordt in het coalitieakkoord de bal geheel bij het rijk gelegd, terwijl verbetering van die bereikbaarheid ook voor de provincie van groot belang is. Zorgwekkend is dat de provincie het verbeteren van de provinciale wegen, zoals de Gooiseweg, koppelt aan de groei van Lelystad Airport. Ook los daarvan is sterke behoefte aan verbetering van die infrastructuur, vooral vanuit de groeiende logistieke sector in Zuidoost Flevoland.

Oostvaarderswold

Het bedrijfsleven is positief over het plan van de provincie om agrariërs en het toeristisch bedrijfsleven een grotere rol te geven in de aanleg van het Oostvaarderswold. Maar de paragraaf hinkt teveel op twee gedachten. Voorlopig mikt de provincie op een vertraagde uitvoering van het oorspronkelijke plan waarbij de kosten over meer maatschappelijke partijen worden verdeeld. Dat is niet hetzelfde als meer integraliteit en een sluitender businesscase, waar het bedrijfsleven altijd voor heeft gepleit.

Economische clusters

De provincie kiest voor focus bij de ontwikkeling van economische samenwerkingsverbanden (clusters). Focus is goed, maar het bedrijfsleven plaatst vraagtekens bij de gekozen clusters. Deze keuze strookt niet met de clusters waarop in Almere wordt gekoerst. Het bedrijfsleven mist in dit verband de clusters logistiek en ICT. Ook wordt een duidelijke afstemming met ontwikkelingen binnen de Metropoolregio Amsterdam gemist, de regio waarmee vooral Zuidelijk Flevoland sterk economisch verbonden is. Het bedrijfsleven pleit daarom voor een nadere en scherpere afweging op dit punt.

Herijking economisch instrumentarium

Het bedrijfsleven verbaast zich over de opmerking in het coalitieakkoord, dat het begeleiden van startende ondernemers primair een gemeentelijke taak zou zijn. Dat is niet het geval. De leidende rol hierin ligt bij de Kamer van Koophandel. Uiteraard doet de KvK dat in samenwerking met partners. Met de provincie Flevoland zijn in 2010 afspraken gemaakt ten aanzien van de begeleiding van startende ondernemers, met als hoofddoel het significant verhogen van de overlevingskansen van starters in Flevoland op langere termijn. Dit heeft concreet geleid tot het van start gaan van het Ondernemerspunt Flevoland en IkStartSmart Flevoland. Het bedrijfsleven gaat ervan uit dat de provincie haar afspraken in dit verband nakomt. Ook voor de langere termijn wordt gerekend op een actieve rol en steun van de provincie op startersgebied. Immers, de groei van het aantal succesvolle ondernemingen is essentieel voor het realiseren van het 150.000 banenplan.

Overleg

De komende tijd zal het coalitieakkoord verder worden uitgewerkt. Het bedrijfsleven roept de provincie op om vaker en vooral al tijdens de planvorming de expertise van het bedrijfsleven in te schakelen.


Bron: KvK