Erasmus Universiteit Rotterdam

Team Erasmus Universiteit Rotterdam dingt mee naar Academische Jaarprijs 2011

Creatieve wetenschappers delen onderzoeksresultaten met breed publiek

Een team creatieve wetenschappers van het instituut Beleid & Management Gezondheidszorg van de Erasmus Universiteit Rotterdam is volop in de race voor de winst van de Academische Jaarprijs 2011. De onderzoekers willen het grote publiek op een vernieuwende manier kennis laten maken met hun wetenschappelijk onderzoek naar de kosteneffectiviteit van de diagnostiek en behandeling van verschillende soorten kanker door het ontwikkelen van een lespakket en een online spel.

In Nederland lijden ruim 540.000 mensen aan kanker, meer dan tien voetbalstadions vol. Het is de verantwoordelijkheid van de samenleving om te zorgen dat patiënten alle zorg krijgen die ze nodig hebben. Maar de zorg voor kankerpatiënten is duur en ook andere patiënten moeten geholpen en genezen worden. De centrale vraag van deze multidisciplinaire groep wetenschappers, onder leiding prof.dr. Carin Uyl-de Groot, is dan ook: Hoe bereiken we dan een optimale zorg voor iedereen? Als het team in aanmerking komen voor de Academische Jaarprijs kunnen zij de resultaten van dit waardevolle onderzoek op een pakkende manier verspreiden onder een breed publiek.

Team Erasmus Universiteit Rotterdam wil onder andere een lespakket voor middelbare scholieren ontwikkelen. Door dit lespakket verkrijgen scholieren al in een vroeg stadium kennis over de Nederlandse gezondheidszorg en leren zij welke lastige keuzes gemaakt moeten worden in een spanningsveld tussen maatschappelijke en individuele belangen. Met behulp van een online spel kunnen scholieren, maar ook andere geïnteresseerden, zelf ervaren hoe het is om keuzes te moeten maken en wat de gevolgen daarvan kunnen zijn.

Team Erasmus Universiteit. Klik om groter te zien.

De wetenschappers doen er alles aan om het communicatieplan met de toepasselijke naam `Optimale zorg, onze zorg' te kunnen uitvoeren en zo met de hulp van het publiek verbeteringen in de zorg te kunnen realiseren. Door kennis zo op een toegankelijke manier beschikbaar te stellen aan het grote publiek ontstaat wederzijds begrip tussen alle betrokken partijen. Dit maakt beslissingen in de gezondheidszorg transparant en leidt onherroepelijk tot verbeteringen in de zorg waar iedereen van profiteert.

Breng je stem uit
Dertien teams strijden dit jaar om drie finaleplaatsen voor de Academische Jaarprijs. Een jury beslist welke teams doorgaan naar de finale, maar heeft daarbij gevraagd om de hulp van het publiek. Via de website van het televisieprogramma Labyrint (www.labyrint.nl) kan het publiek stemmen op maximaal drie teams. De uitslag van deze publiekspoll wordt als vrijblijvend advies aan de jury aangeboden, maar de winnaar van de publiekspoll maakt een grote kans om de finale te halen.