Gemeente Stadskanaal

16 mei

Einde aan financiële problemen STAR


Het bestuur van museumspoorlijn STAR mag een restantsubsidie van 122.000 euro besteden aan het opknappen van het museum, het professionaliseren van de organisatie en aan reservering voor groot onderhoud. Dat is gebleken na overleg tussen het bestuur van de STAR met de gemeenten Stadskanaal en Veendam en met de provincie.

Sluitende meerjarenbegroting

Eerder heeft het bestuur van de STAR een deel van de subsidie uit het Leaderproject benut voor het herstellen van de spoorwegovergang in Wildervank. Het gemeentebestuur wil nu een einde maken aan het gemeentelijk toezicht op de STAR. B&W verwachten dat bestuur en vrijwilligers van de STAR erin slagen de opgaande lijn van de afgelopen jaren door te trekken, zonder bijdragen van de overheden. Het bestuur van de STAR heeft in de afgelopen periode een Beleidsplan opgesteld, met een sluitende meerjarenbegroting 2011-2014. En uit de jaarrekening 2010 blijkt dat de STAR redelijk binnen de begroting is gebleven. Externe accountants hebben bovendien geen nieuwe financiële tegenvallers gesignaleerd. Ook de provincie en gemeenten zien de verbeterde financiële situatie van de STAR.

Activiteiten gecontinueerd en uitgebreid

In maart 2008 moest de STAR nog melding maken van een kostenoverschrijding van 850.000 euro bij de uitvoering van het project `Stichting Stadskanaal Rail'. Dat project was gericht op verbetering en uitbreiding van de infrastructuur, de realisering van publieksvoorzieningen en de aanschaf van extra locomotieven en rijtuigen. Vervolgens moesten de provincie Groningen en de gemeenten Veendam en Stadskanaal in de buidel tasten voor een financiële reddingsactie van de museumspoorlijn. Door de brand in augustus 2009 kwam de exploitatie van de museumspoorlijn nog meer onder druk te staan. De behoefte aan specifieke menskracht en deskundigheid op het gebied van zakelijke leiding en marketing werd steeds manifester. Dankzij de genoemde Leader-subsidie van 240.000 euro zijn niet alleen de financiële problemen van de STAR opgelost, maar worden de activiteiten nu ook gecontinueerd en uitgebreid.