Word een beter mens! Lezing door Peter Sloterdijk


NIJMEGEN, 20110421 -- Je moet oefenen, oefenen, oefenen om een ander, beter mens te worden. Je moet niet tevreden zijn met je huidige levensstijl. Daartoe roept de vermaarde Duitse cultuurfilosoof Peter Sloterdijk op in zijn lezing Du musst dein Leben ändern. De lezing van het Soeterbeeck Programma van de Radboud Universiteit Nijmegen en Uitgeverij Boom vindt plaats op maandag 16 mei 2011van 20.00 - 22.00 uur in het Collegezalencomplex van de Radboud Universiteit Nijmegen, Mercatorpad 1.

Wie heeft nog het gezag om de mensheid tot verandering te bewegen? We leven immers in een cultuur die anti-autoritair is. Sloterdijk betoogt dat alleen de mondiale crisis zelf dat gezag nog heeft. Zij beroept zich op iets onvoorstelbaars, iets waarvan ze een voorbode is: de mondiale ecologische en economische catastrofe. Daarom: word een beter mens!

De voertaal is Duits.

De Radboud Universiteit Nijmegen reikt tijdens de Dies Natalis op 19 mei 2011, een eredoctoraat uit aan Peter Sloterdijk.

Prof. dr. Peter Sloterdijk geldt als een van de meest vooraanstaande en spraakmakende intellectuelen van onze tijd. Hij koppelt indrukwekkende eruditie aan een vertrouwdheid met uiteenlopende wetenschapsgebieden en culturele domeinen en heeft het vermogen om een breed publiek aan het denken te zetten.

Peter Sloterdijk studeerde filosofie, germanistiek en geschiedenis. Hij is  rector en hoogleraar Filosofie en Esthetiek aan de Staatliche Hochschule für Gestaltung te Karlsruhe, en bekleedt gasthoogleraarschappen aan verschillende internationale colleges. Hij is auteur van tientallen boeken op het gebied van Zeitdiagnostik, cultuur- en religiefilosofie, kunsttheorie en psychologie, waaronder Kritik der zynischen Vernunft (1983), de trilogie Sphären (1998 - 2004) en Gottes Eifer. Vom Kamf der drei Monotheismen (2007)

Prof. dr. Jean-Pierre Wils, hoogleraar Sociale, politieke en cultuurfilosofie aan de Radboud Universiteit Nijmegen, leidt het gesprek.

Meer informatie op www.ru.nl/sp/sloterdijk