Ingezonden persbericht




Amsterdam, woensdag 4 mei 2011

Zorg rond het levenseinde
Van wieg tot graf - Over kwaliteit van leven in de laatste levensfase

Een naderend levenseinde brengt meestal veel complexe beslissingen met zich mee. Zelf beschikken en zeggenschap hebben over deze keuzes is niet altijd vanzelfsprekend. Welke rol spelen hulpverleners, medici en naasten in deze gevoelige ethische discussies? Op maandag 16 mei spreken specialisten en geïnteresseerden in de Rode Hoed over de vraagstukken rond het levenseinde.

Palliatieve zorg, euthanasie, voltooid leven zijn vraagstukken die alle hun eigen ethische en medische vragen oproepen. Het omgaan met de keuzes van een stervende, al dan niet schriftelijk vastgelegd, levert allerlei ethische en juridische vragen op. Het vijfde debat in de reeks 'Van wieg tot graf' stelt aan de hand van recente uitkomsten van wetenschappelijke onderzoek een aantal morele en medische dilemma's aan de orde.

Gespreksleider: Inge Diepman

Met:

* Els Borst-Eilers, voormalig minister VWS, oud-voorzitter Nationaal platform palliatieve zorg en NVK (Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde)
* Bert Keizer, verpleeghuisarts, SCEN-arts, filosoof, schrijver
* Hans van Delden, hoogleraar medische ethiek Universiteit Utrecht
* Eduard Verhagen, kinderarts UMCG, palliatieve zorg rond kinderen
* Wouter Zuurmond, hoogleraar pijnbestrijding & palliatieve zorg VUmc, medisch directeur Hospice Kuria
* Christine Brouwer, ervaringsdeskundige

* Angela Poort-Hegeman, ervaringsdeskundige, voorzitter Vereniging 'Ouders, Kinderen en Kanker' (VOKK)
* Marie-José Pulles, ervaringsdeskundige, adviseur palliatieve zorg.

Van wieg tot graf: Ethische dilemma's in de gezondheidszorg In de zesdelige debatreeks Van wieg tot graf. Ethische dilemma's in de gezondheidzorg komen, de levensloop volgend, diverse thema's aan bod over de functie, visie en financiële aspecten van gezondheid, welzijn en zorg in Nederland. Door middel van een maatschappelijk debat proberen De Rode Hoed en ZonMw deze thema's onder een groter publiek onder de aandacht te brengen om burgers en politiek een mogelijkheid te bieden tot nieuwe en weloverwogen inzichten vanuit verschillende perspectieven.

Data: 11 januari, 15 februari, 15 maart, 12 april, 16 mei en 15 juni (slotdebat). Aanvang: 20.00 uur
Kaarten: ¤ 10,- en ¤ 9,- (CJP/studenten/Stadspas/65+); online via www.rodehoed.nl en aan de kassa. Informatie: www.rodehoed.nl en 020 638 56 06.

ZonMw stimuleert gezondheidsonderzoek en zorginnovatie. Vooruitgang vraagt om onderzoek en ontwikkeling. ZonMw financiert gezondheidsonderzoek én stimuleert het gebruik van de ontwikkelde kennis om daarmee de zorg en gezondheid te verbeteren. ZonMw heeft als hoofdopdrachtgevers het ministerie van VWS en NWO.

De Rode Hoed is een centrum voor discussie, reflectie en verdieping. Maatschappelijke vraagstukken op het snijvlak van cultuur, economie en politiek worden aan de orde gesteld in onze debatten, lezingen en symposia. De Rode Hoed is gevestigd aan Keizersgracht 102 te Amsterdam. Voor meer informatie kijk op www.rodehoed.nl.


- einde persbericht -