Universiteit Twente

UT team dingt mee naar Academische Jaarprijs

16 mei 2011

Een team vanuit de vakgroep Instructietechnologie van de faculteit Gedragswetenschappen dingt dit jaar mee naar de Academische Jaarprijs 2011. De Academische Jaarprijs wil wetenschappelijk onderzoekers, studenten en promovendi motiveren om de resultaten van hun eigen onderzoek actief onder de aandacht te brengen van een breed publiek. Het team met het meest creatieve communicatieplan ontvangt een bedrag van 100.000 euro om zijn plan te realiseren.

Het team vanuit de vakgroep Instructietechnologie, dat wordt geleid door prof. dr. Wouter van Joolingen, ontwikkelt momenteel een plan dat kinderen, hun ouders en docenten enthousiast moet maken voor de mogelijkheden van modeltekenen en laten zien hoe leuk en leerzaam het is om zelf wetenschappelijke modellen te creëren.

Van maandag 16 mei tot en met maandag 23 mei kan iedereen hier stemmen op de inzending van het team.

Hieronder vind je meer informatie over de inzending van het team: Een kind maakt een tekening van het zonnestelsel. Met een druk op de knop komt de tekening tot leven en begint de aarde om de zon, en de maan om de aarde te draaien. Op basis van een simpele tekening heeft het kind zelf een wetenschappelijk model gemaakt. En dat is precies wat we met onze inzending voor de Academische Jaarprijs willen bereiken: kinderen spelenderwijs kennis laten maken met wetenschappelijke modellen en laten zien hoe leuk en vooral leerzaam het is om zelf modellen te creëren. De computerprogramma's die onze onderzoeksgroep ontwikkelt, maken het voor iedereen mogelijk om wetenschappelijk te modelleren door te tekenen.

We zijn van plan een wedstrijd modeltekenen te organiseren voor basisscholieren uit groep 7 en 8 om kinderen, ouders en docenten enthousiast te maken voor de wetenschap. Met een computerspel krijgen leerlingen spelenderwijs het modeltekenen onder de knie.

Een team 'ambassadeurs' bezoekt scholen en geeft daar de eerste modeltekenles, en presenteert het lesmateriaal. Een jury beoordeelt na afloop van de wedstrijd de tekeningen die de leerlingen maken op originaliteit en functionaliteit, waarna de wedstrijd wordt afgesloten met een zinderende finale en prijsuitreiking. Meer informatie over modeltekenen vind je op www.model-tekenen.nl.