Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC)

Leve DNA!

Publicatiedatum: 16 mei 2011
Aandachtsgebieden: Patiënt en zorg, Research

Een team van onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) dingt mee naar de Academische Jaarprijs 2011. Het team Leve DNA! is een samenwerking van het Leiden Genome Technology Center van de vakgroep Humane Genetica, van NCB Naturalis en de Hogeschool Leiden. Steun dit initiatief, uw stem maakt het verschil. Breng uw stem uit voor 23 mei 12.00 uur op de website van VPRO Labyrint.

Boeven vangen
DNA is de basis van alles wat leeft. Het bepaalt je persoonlijke talenten en verborgen gebreken, maar ook de enorme variatie in de levende natuur. Het aflezen van DNA-codes gaat met de dag sneller en goedkoper. Daarom moeten we nu al nadenken over wat we wel en niet willen weten van DNA. Gaan we er boeven mee vangen? Of uitgestorven dieren tot leven wekken? Of misschien het DNA voor de wiskundeknobbel opsporen?

Wereldprimeur
De Leidse DNA-onderzoekers hebben als eersten in de wereld het volledige DNA-profiel van een vrouw afgelezen. Door nu mee te doen aan de Academische Jaarprijs willen zij laten zien wat er met DNA kan, en wat niet. Leve DNA! gaat aan de slag met verschillende onderzoeksvragen, bedacht door het publiek. Het voornaamste doel is iedereen te laten nadenken over DNA.