Europese vuist voor exotische dieren

Persbericht van Stichting AAP

Een alliantie oprichten van opvangcentra die kennis uitwisselen, samenwerken en gezamenlijk een vuist maken om het welzijn van (opgevangen) exotische dieren in Europa te verbeteren. Dat was het doel van de door Stichting AAP geïnitieerde 2-daagse bijeenkomst voor directeuren van Europese opvangcentra in Almere. De vertegenwoordigers van 15 opvangcentra uit 10 Europese landen besloten een alliantie op te richten met de naam European Alliance of Rescue centres and Sanctuaries (EARS).

Via o.a. smokkel en (illegale) handel komen jaarlijks tienduizenden exotische dieren Europa binnen. Vaak komen deze dieren door onwetendheid, nalatigheid, mishandeling of bewuste commerciële uitbuiting in dieronwaardige omstandigheden terecht. Wanneer de dieren door de autoriteiten in beslag worden genomen, belanden ze in één van de gespecialiseerde opvangcentra, zoals Stichting AAP (Nederland), Monkey World (Engeland) of Arcturos (Griekenland).

David van Gennep, directeur Stichting AAP: "Recent heb ik veel opvangcentra bezocht. De verschillen zijn soms groot, maar het doel dat we nastreven is altijd het vergroten van het welzijn van de dieren. We kunnen veel van elkaars ervaringen leren. Daarnaast kunnen we onze gezamenlijke kennis inzetten om te komen tot Europese kwaliteitsnormen voor de opvang van exotische dieren. Ook gaan we ons gezamenlijk inspannen voor betere wetgeving, om te voorkomen dat exotische dieren überhaupt in opvangcentra terechtkomen".
In Nederland heeft Stichting AAP een belangrijke rol gespeeld in de oprichting van de Vereniging van Opvangcentra van Niet-gedomesticeerde Dieren (VOND), Afrika kent sinds een aantal jaren de Pan African Sanctuary Alliance (PASA). De ervaringen opgedaan binnen deze allianties zullen een leidraad vormen bij de verdere ontwikkeling van de European Alliance.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl


Links:
http://www.aap.nl



Razende Robot Reporter