Politie Utrecht

Persberichten Eemland zuid, 09.40 uur

Utrecht, 16-05-2011

Verkeersongeval

AMERSFOORT Op zondagochtend raakte een fietser gewond, toen hij viel met zijn fiets.

Rond 09.45 uur kreeg de politie een melding van een verkeersongeval met fietsers op de Arubalaan. Toen de agenten ter plaatse kwamen bleek dat het ging om een fietser die gevallen was. De 51-jarige man uit Lelystad werd met een arm uit de kom, naar het ziekenhuis gebracht.

Tussentijdse resultaten fietshelingcontroles

AMERSFOORT Als onderdeel van de anti-heling campagne Gejatte fiets? Je ziet t zo! startte de politie vanaf 21 maart 2011 met extra controles op de aanwezigheid en bezit van gestolen fietsen in de stad. Na de fietsinleverweek in maart waarbij bewoners eenmalig de kans kregen om gestolen fietsen zonder gevolgen in te leveren - werden tien controles gehouden. Hierbij werden 37 gestolen fietsen aangetroffen en in beslag genomen. Tegen 11 verdachten werd proces-verbaal opgemaakt voor heling van een gestolen fiets. De controles vonden plaats bij de diverse stations, in woonwijken en winkelcentra en op tien schoolpleinen.

Het aantal aangiften van diefstal van fietsen is in de eerste vier maanden van 2011 met 17% gedaald ten opzichte van dezelfde periode in 2010.

Lokfietsinzet

Naast de controle gericht op helers van fietsen wordt door de politie ingezet op het aanpakken van stelers van fietsen. De lokfietsen met het GPS-volgsysteem werden vanaf de start half december 2010 - in totaal 31 keer gestolen. Daarbij werden 24 verdachten aangehouden.

Campagne

In maart 2011 begonnen gemeente, politie en Openbaar Ministerie in samenwerking met het Centrum Fietsdiefstal de campagne Gejatte fiets? Je ziet t zo! met als doel bewoners bewust te maken van de risicos om op een gestolen fiets te rijden. Een aanhouding, een flinke boete of taakstraf én een strafblad zijn de mogelijke gevolgen. En de politie neemt de gestolen fiets in beslag om deze weer terug te geven aan de eigenaar.

Door het kopen van een gestolen fiets wordt een criminele markt in stand gehouden. Doel van de campagne is om bewustwording over heling te krijgen om zo diefstal van fietsen te bestrijden. Meer informatie op www.checkjefiets.nl