Gemeente Millingen


Reconstructie Zeelandsestraat klaar!

De uitgebreide opknapbeurt van de Zeelandsestraat is af!

De rijbaan is versmald en voorzien van een lichtgrijze klinkerverharding. De voetpaden zijn uitgevoerd in zogenaamde gele dikformaatjes. Dit gecombineerd met antraciete trottoirbanden geeft een rustige en luxe uitstraling. Tot slot zijn ook de lichtmasten vervangen door energiezuinige masten die bovendien een veel natuurlijker licht geven. Daarmee is de reconstructie, die op 23 augustus vorig jaar begon, een kleine 8 maanden later voltooid..

Ondergronds ook fors ingegrepen.
Er zijn -naast de zichtbare werkzaamheden- ook ingrijpende wijzigingen doorgevoerd die bovengronds niet te zien zijn. Vanaf de apotheek in de Prins Bernhardstraat tot de kruising Zeelandsestraat - De Lange Paol is het kwelriool verlegd naar de rijbaan. De verplaatsing bij de Prins Bernhardstraat en Heerbaan was onder andere nodig om de bouwplannen bij 't Stüpke mogelijk te maken.

Gescheiden rioolsysteem aangelegd
Daarnaast is het vuilwaterriool vervangen op het Kastanjeplein en in de Zeelandsestraat tussen St. Willibrordstraat en Ravelstraat. In de Zeelandsestraat ligt nu een volledig 'gescheiden stelsel'. 'Schoon' regenwater dat op de rijbaan van de Zeelandsestraat valt wordt via het kwelriool vervoerd naar de vijver bij Nielingen en belast op die manier niet langer de rioolwaterzuivering. Tevens zijn naar de woningen aansluitingen gelegd zodat bewoners in de toekomst ook water van het dakvlak en/of bestraat oppervlak op het kwelriool aan kunnen sluiten.

Meer tijd gekost door omstandigheden
De reconstructie heeft al-met-al langer geduurd dan aanvankelijk was voorzien. De aannemer had 105 werkbare werkdagen om de klus te klaren. Onwerkbare dagen als gevolg van regen, vorst etc. worden door Meteo Consult vastgesteld. Dit waren er maar liefst 41,5 (ruim 8 weken) in de periode dat het werk is uitgevoerd. Daarnaast zijn er een aantal onvoorziene omstandigheden geweest die van invloed zijn geweest op de uitvoeringsduur, met name uitgelopen werkzaamheden door de nutsbedrijven.

Tijdelijke voorzieningen tijdens vorstperiode
Het is voor de bewoners van de Zeelandsestraat soms wel erg lastig geweest. Met name op het gedeelte tussen de St Willibrordstraat en Ravelstraat heeft het door de langdurige vorstperiode (eind november tot medio januari) lang geduurd voor de bewoners weer met hun auto bij de woning konden komen. Het leed is enigszins verzacht door rond de feestdagen voorzieningen te treffen waardoor de bewoners tijdelijk wel met de auto de woning konden bereiken.

Laatste werkzaamheden
Op zeer korte termijn zal de berg grond die nog in het grasveld bij Nielingen ligt door de aannemer worden weggehaald. Het gazon wordt dan weer ingezaaid zodat het veldje binnenkort weer te gebruiken is als hondenuitlaatplaats. Verder worden in het najaar acht lindes geplant in de plantvakken bij de parkeervakken. Daarnaast zal dan ook het groenvak op de hoek Zeelandsestraat - Schoolstraat worden opgeschoond.

Officiële heropening
De gemeente bedankt de aanwonenden voor hun geduld en medewerking, en zal dit met een officiële heropening extra kracht bijzetten. (zie ook artikel "Blij dat we zo'n mooie straat gekregen hebben").