Rabobank Nederland


Vijfdaags verlof voor verse Rabo-vaders


16-5-2011 | Algemeen

Kersverse vaders krijgen vanaf deze maand bij de Rabobank drie dagen extra en betaald vaderschapsverlof. Deze drie dagen komen bovenop het tweedaagse wettelijke kraamverlof voor vaders.

Het extra verlof is onderdeel van de nieuwe cao voor Rabo-personeel. Met de nieuwe regeling loopt de Rabobank in de maatschappelijke voorhoede zegt cao-onderhandelaar Jan Paul Veenhuizen van FNV Bondgenoten. "De Rabobank voelt de ontwikkelingen goed aan. In Europa en in de landelijke politiek wordt al langer gepraat over de wettelijke uitbreiding van de verlofregelingen voor vaders. Tegenstanders vinden dat trouwens overbodig, gezien de zee aan opgepotte vakantiedagen die de gemiddelde Nederlander heeft", zegt Veenhuizen.

De Rabobank schat dat er 1.000 vaderschapsverloven per jaar zijn bij de bank. Het verlof geldt niet alleen voor vaders maar ook voor vrouwen die een partner hebben die bevalt. FNV Bondgenoten was bij de onderhandelingen sterk voorstander van de uitbreiding van het verlof. Veenhuizen: "Wij maken ons sterk voor een goede mix tussen werk en privé en voor het faciliteren van mantelzorg. Uitbreiding van dit verlof van twee naar vijf dagen is een onderdeel van ons arbeidsvoorwaardenbeleid. Er valt rond een geboorte veel te doen en de partner kan daar een goede bijdrage aan leveren."

Rabobank heeft het voorstel om meerdere redenen omarmd. `De huidige generatie `jonge' ouders heeft veelal de wens om gezin en werk te combineren. In combinatie met de ontwikkeling van een flexibeler maatschappij, flexibilisering van werktijden en steeds meer tijd- en plaatsonafhankelijk werken, helpt dit verlof bij het maken van belangrijke werk-privé keuzes', geeft Raymond van Hattem, hoofdonderhandelaar van Rabobank aan. Daarnaast ziet de Rabobank een economisch belang. `Deze arbeidsvoorwaarde richt zich op een gelijkwaardige verdeling van zorgtaken. Dat levert een kleine bijdrage aan de cultuurverandering, waarbij vrouwen in grotere (deeltijd)banen kunnen gaan werken. En daarmee komt uiteindelijk arbeidspotentieel vrij.'

---