Gemeente Harlingen


Koninklijke Onderscheiding voor Herman Brandsma

Op zondag 15 mei 2011 heeft Herman Brandsma (65) uit Harlingen in restaurant De Noorderpoort uit handen van burgemeester Paul Scheffer een Koninklijke Onderscheiding gekregen. Hij is benoemd als Lid in de orde van Oranje Nassau.

De heer H. Brandsma is een van de belangrijkste grondleggers van de chartervaart met traditionele schepen in Nederland. Begin jaren zeventig restaureerde hij met nog een aantal pioniers de eerste rond- en platbodems, waaronder tjalken en klippers om daarmee met gasten en toeristen te gaan varen. Veel traditionele Nederlandse schepen zijn zo in de loop der jaren van de sloop gered en weer onder zeil gebracht.

In 1979 nam de heer Brandsma het initiatief om de Zeilvloot Harlingen op te zetten, waardoor ook de Friese havenplaats een succesvolle thuis- en uitvalsbasis werd van de bruine vloot. Een initiatief welke bepalend is geweest voor het stadsgezicht van Harlingen. Ook heeft deze ontwikkeling een grote economische impuls gegeven aan Harlingen en de waddeneilanden.

Naast het zelf varen is Brandsma in 1991 ook een van de oprichters geweest van de Verenigde Bruine Zeilvaart Harlingen (VBZH). De komst van de bruine vloot in Harlingen ging gepaard met veel particulier initiatief, maar ook met groeipijnen: onderlinge wedijver en strijd met havenbeheerders en autoriteiten. Er kwam een moment dat het zo niet langer kon. De jonge vereniging voldeed aan een behoefte, zowel voor de schippers als voor de gemeente Harlingen. Zijn verdienste zit hem vooral in de verbetering van de onderlinge relaties tussen de betrokkenen.

Na zijn actieve loopbaan als schipper die Brandsma midden jaren negentig afbouwde, bleef hij betrokken bij het wel en wee van het Wad en de watersport. Zo organiseert hij vanaf 1994 op de derde zaterdag van oktober de Brandarisrace van Harlingen naar Terschelling. Het is een zeilrace voor klassieke platbodemschepen zoals klippers, tjalken, aken, botters en skûtsjes. Deze race is ontstaan toen de vuurtoren De Brandaris op Terschelling 400 jaar bestond. Herman Brandsma is gevraagd om iets te organiseren en dat werd de Brandarisrace met toen al 50 schepen die allen door sponsoren gehuurd werden. Nu is het maximum aantal schepen beperkt tot 75 stuks.

Brandsma is nog altijd bezig met de Bruine Zeilvaart in het algemeen en met de schepen en hun eigenaren in het bijzonder. Hij is er altijd voor hen die oprecht proberen hun brood te verdienen in de bruine zeilvaart. Hij is er met raad en daad, waarbij de raad bestaat uit het laten meedelen in zijn grote praktische ervaring en de daad uit zowel de handen uit de mouwen steken als dat nodig is als ook het financieel ondersteunen om iemand in de bruine zeilvaart op koers te helpen. Ook de stad profiteert van Brandsma zijn aanwezigheid. Als eigenaar van restaurant De Noorderpoort en café 't Noorderke is Brandsma ook een bekend sponsor van vele activiteiten in en om Harlingen. Ook stelt hij al een groot aantal jaren zaterdags zijn café ter beschikking als uitzendlocatie van de lokale omroep Radio Stad Harlingen.
---