Warchild


VN: Opnieuw een tragisch jaar voor kinderen in conflictgebieden.

16 mei 2011 - De Verenigde Naties hebben in het afgelopen jaar het aantal partijen dat kinderen inzet of misbruikt in gewapende conflicten zien toenemen. Ook zijn scholen in toenemende mate doelwit van oorlogvoerende partijen.

"We hebben geen enkele groep die kinderen inzetten van de lijst kunnen afhalen, we hebben zelfs vier nieuwe gewapende partijen toegevoegd aan deze lijst," aldus Radhika Coomaraswamy, de speciale VN-vertegenwoordiger voor Kinderen en Gewapende Conflicten. Bij de presentatie van de 10de editie van het jaarlijkse VN-rapport over kinderen en gewapende conflicten liet de VN-gezant ook weten dat in een aantal landen enige vooruitgang is geboekt met het terugdringen van de rekrutering van kinderen en hun vrijlating. Daarbij noemde de VN-gezant onder meer Afghanistan.

doelwit

Naast een toename van het aantal groepen dat kinderen inzet, constateert het VN-rapport de trend dat scholen steeds vaker worden aangevallen. In 15 van de 22 landen die in 2010 zijn gemonitord, hebben kinderen en schoolpersoneel te maken met directe en fysieke bedreigingen, intimidatie en militaire activiteiten.

Ook worden scholen gebruikt om kinderen te ronselen, waardoor zij zich genoodzaakt zien hun deuren te sluiten. Coomaraswamy: "Scholen moeten voor alle kinderen een veilige omgeving zijn waar ze kunnen leren en zich ontwikkelen. Diegenen die scholen aanvallen, moeten beseffen dat ze ter verantwoording zullen worden geroepen."

Bekijk de presentatie van het VN-rapport>>

War Child
Helaas laat het VN-rapport opnieuw de urgentie zien van de problematiek van kinderen in gewapende conflicten. De internationale organisatie onderstreept het belang van sociale steun aan deze kinderen om te zorgen dat zij kunnen terugkeren naar een omgeving zonder geweld en leren hun oorlogservaringen te verwerken.

War Child helpt oorlogskinderen om te gaan met wat ze hebben meegemaakt. We doen dat op een creatieve manier zodat kinderen weer zelfvertrouwen krijgen, contact durven maken, hun talenten ontdekken en weer sterker worden. Zodat ze hun verleden achter zich kunnen laten.

Lees meer over het werk van War Child>>

Help War Child de oorlog uit een kind te halen. Word Friend>>

Foto: William Fernando Martinez, Fundacion dos Mundos