Gemeente de Waard


Graafstroom en Hervormde Kerk tekenen restauratieovereenkomst

De ondertekening

Om de Hervormde Kerk Goudriaan weer in goede conditie te krijgen, starten de gemeente Graafstroom en de Hervormde Gemeente op korte termijn samen een restauratieproject. Burgemeester Van der Borg en de heren Nederveen en Korevaar van het College van Kerkrentmeesters van de Hervormde Gemeente te Goudriaan sloten hiervoor maandag 16 mei een samenwerkingsovereenkomst.

Deze zogenaamde `Uitvoeringsovereenkomst Publieke Taken' is bedoeld om de gemaakte afspraken over de restauratie formeel vast te leggen. Dit maakt het ontvangen van de rijks-subsidie van EUR 559.641,-- gemakkelijker. Het kerkgebouw heeft namelijk één monumenten-registratie en wordt gezien als één monument, maar kent een gedeeld eigenaarschap.

De gemeente Graafstroom is eigenaar van de toren en de Hervormde Kerk is eigenaar van het schip. Er kan echter maar één subsidieaanvraag worden gedaan. Formeel wordt daarom het College van Kerkrentmeesters opdrachtgever richting de aannemer en geeft de gemeente Graafstroom het College van Kerkrentmeesters opdracht om ook de toren te restaureren. De aannemer is al geselecteerd en krijgt binnenkort de opdracht.

De kerk is in 1963 voor het laatst gerestaureerd. Daarbij is toen de kerktoren onderheid om-dat deze scheefzakte. De rest van het gebouw werd niet onderheid omdat dit niet nodig was. Nu, vele jaren, later is er door grondzetting scheurvorming ontstaan tussen gebouw en toren. Onder andere dit wordt bij de komende restauratie verholpen.

Ondanks dat de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en de komende werkzaamheden sub-sidieert, zijn er nog fondsen nodig. Het totaal benodigde budget van EUR 1.118.236,-- is nog niet helemaal rond. De Hervormde Kerk roept daarom mensen op een vrijwillige bijdrage te leveren. Dit kan op bankrekening 13.85.85.741 ten name van het College van Kerkrentmeesters te Goudriaan inzake `restauratie'. Op 25 januari 2011 heeft de gemeenteraad een krediet groot EUR 109.113,-- beschikbaar ge-steld voor het restaureren van de toren van de Hervormde kerk te Goudriaan.