KPMG

Softwarepakketten voor bouwbedrijven bieden steeds vaker totaaloplossing

Softwarepakketten voor de bouwbranche bieden steeds vaker een totaaloplossing, die alle bedrijfsprocessen binnen de onderneming en de daarbij horende informatiestromen integreren. Van de onderzochte pakketten die specifiek voor de bouw op de markt zijn, zegt 85% inmiddels de door de sector gewenste functionaliteit te bieden.

Dit blijkt uit onderzoek van KPMG naar de voor de bouwsector beschikbare IT-systemen. Het aantal pakketten met een dekkende functionaliteit is fors toegenomen. Uit een vergelijkbaar onderzoek dat KPMG in 2003 heeft uitgevoerd, bleek slechts 47% een totaaloplossing te bieden. Veel van de onderzochte pakketten blijken inmiddels te beschikken over internetportals, waardoor gegevens in het kader van ketenintegratie kunnen worden benaderd door externe partijen. Daarnaast hebben zowel eigen medewerkers als subcontractors op de bouwplaats toegang tot het systeem. Het gebruik van mobiele toepassingen, zoals smartphone en tablet-pc, staat evenwel nog relatief in de kinderschoenen.

Ook CO2-registraties ten behoeve van de Carbon en Water Footprints worden nog relatief weinig ondersteund door de onderzochte pakketten. Het beperkte aantal systemen dat wel een dergelijke functionaliteit biedt, maakt het eenvoudiger om te rapporteren over de duurzaamheidsprestatie van de onderneming.

"Een aantal ontwikkelingen in de bouw is van grote invloed op de informatievoorziening in de sector", constateert Pieter van der Zwet, segmentleider Building & Construction bij KPMG. Van der Zwet: "De verschuiving van nieuwbouw naar onderhoud en renovatie, van aanbod naar vraag, van groot naar kleinschalig, van traditioneel aanbesteden naar geïntegreerde contractvormen en de verschuiving van `ieder voor zich' naar samen. Het zijn stuk voor stuk verschuivingen die ingrijpende gevolgen hebben voor de bouwsector. De bedrijfsvoering wordt kritisch onder de loep genomen, er worden shared service centers ingericht en de aandacht voor werkkapitaal neemt toe.

Bovendien is een meerderheid van de bedrijven bezig om doorlooptijden en vermijdbare kosten te reduceren. Het decentrale karakter van veel bouwbedrijven maakt deze ontwikkelingen in de bedrijfsvoering echter niet eenvoudig. Het belang van transparantie, goede informatievoorziening binnen de bedrijven en informatie uitwisseling tussen de partners in het bouwproces neemt hiermee alleen maar toe. En daarmee het belang van de informatietechnologie."

Een goed passend softwarepakket kan volgens Alex van der Harst van KPMG IT Advisory de inzichtelijkheid van de bouwmanagement processen bevorderen. Van der Harst: "Geïntegreerde pakketten bieden immers veelal de mogelijkheid om op een zeer flexibele manier en op een veelheid van locaties managementinformatie te genereren. Functies binnen het bouwproces kunnen op deze manier gebruik maken van de gegevens die door andere functies in het systeem zijn ingevoerd. Administrateur, calculator, inkoper, werkvoorbereider en uitvoerder allemaal kunnen ze nu online en realtime toegang hebben tot de meest recente informatie waardoor de noodzaak voor "mijn Excel bestanden" steeds verder kan afnemen.

Steeds meer bouwbedrijven zullen dan ook een goed passend projectmanagement pakket als noodzakelijke randvoorwaarde gaan zien om meer efficiënt te kunnen werken. De tijd dat bouwbedrijven concurrentievoordeel kunnen behalen door het simpelweg implementeren van een geïntegreerd pakket is voorbij. Concurrentievoordeel moet voortkomen uit een verregaande versmelting van de juiste software met de processen binnen de organisatie en het bereiken van informatie-integratie binnen de organisatie en over de grenzen van de organisatie heen, zoals bijvoorbeeld met toeleveranciers, onderaannemers en bouwpartners. Hierbij is het opzetten en toepassen van de juiste processen een minstens zo grote drempel als het kiezen van het juiste softwarepakket."

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Andy Bellm, (020) 6567039.