Gemeente Capelle a/d IJssel
datum: 16 mei 2011

Wethouder Keuzenkamp: "Krimpende budgetten, toch investeren en geen lastenverzwaring"

Voorjaarsnota: investeren in verkeer, veiligheid en aantrekkelijk Capelle

Capelle aan den IJssel behoudt de komende jaren de slagkracht om te investeren. Ondanks de financiële tegenwind wil het college vijf miljoen euro reserveren om files in Capelle te bestrijden en vier ton om de aantrekkingskracht van het stadshart te vergroten. Eveneens wordt geld gereserveerd voor cameratoezicht, voor de IJsseloevers en voor het dekken van de bijstandskosten tot en met 2015, die ontstaan door bezuinigingen van het rijk. De OZB en hondenbelasting stijgen licht volgens de landelijke prijsindexering, de afvalstoffenheffing daalt met dertig euro en een vaste jaarlijkse stijging van vijf euro rioolheffing wordt stopgezet.
"Het college heeft veel bereikt in het eerste jaar en wil deze daadkracht voortzetten in de komende periode," zegt wethouder Keuzenkamp (financiën) over de nota, die de financiële planning tot en met 2015 beschrijft.
De raad bespreekt de Voorjaarsnota in de fora van 30 mei, de definitieve vaststelling vindt plaats in de raadsvergadering van 27 en 28 juni

"Zoals de zaken er nu voor staan stijgen de lasten voor inwoners gemiddeld genomen niet en dalen ze hier en daar zelfs," aldus wethouder Keuzenkamp."Het college houdt zich daarmee aan de belofte dat deze collegeperiode de lasten niet zullen stijgen. Het college heeft keuzes durven maken om met krimpende budgetten toch te investeren in minder lang stilstaan bij verkeerslichten, in veiligheid en in het aantrekkelijker maken van Capelle aan den IJssel", vertelt wethouder Keuzenkamp. "Bovendien willen we de leefbaarheid verbeteren door afvalcontainers ondergronds te maken. Met de maatregelen die we nu voorleggen aan de raad, houden we de benodigde slagkracht en halen we de bezuinigingstaakstelling zoals de raad die in december heeft vastgesteld."

Onzekerheid
Op een aantal punten zijn er onzekerheden en bestaan er risico's. Dat komt met name doordat het rijk tegelijkertijd bezuinigt en taken overhevelt naar gemeenten. De problematiek rond re-integratie, de rijkskortingen en de Wet Werken naar Vermogen vragen de komende periode veel aandacht. Ook zijn er zorgen over de AWBZ en de kosten voor jeugdzorg door minder rijksgeld en decentralisatie.

Bijstand
Dankzij een nieuwe aanpak heeft de gemeente kans gezien het aantal bijstandscliënten sterk te verminderen. De bijstandskosten die voor rekening van de gemeente komen, zijn echter nog niet onder controle. In de rijksbegroting wordt het Werk-deel van de Wet Werken naar Vermogen bijna gehalveerd en bedraagt in 2012 nog circa E 3,3 miljoen. Dit zet een zware druk op de mogelijkheden om cliënten uit de bijstand naar werk te geleiden. In de voorjaarsnota staan voorstellen waarmee de verwachte tekorten van in totaal 6,6 miljoen op de Wet Werk en Bijstand tot en met 2015 kunnen worden afgedekt. Hiervoor doet het college een beroep op de algemene reserve.

Bezuinigingsmaatregelen
Wethouder Keuzenkamp: "Van de twee pakketten bezuinigingsmaatregelen die de raad in december vastlegde voeren we vooralsnog alleen het eerste door in de meerjarenbegroting, dit betekent bezuinigen van 1,5 miljoen euro in 2012, oplopend tot 6 miljoen in 2015. Afhankelijk van besluiten van het rijk kan het zijn dat we in een later stadium alsnog met het tweede pakket bezuinigingsmaatregelen aan de slag moeten".