Landelijke Studenten Vakbond


Studenten zwaar getroffen door huurverhoging Donner

Het kabinet verhoogt komend jaar de maximale huur met 120 euro per maand voor nieuwe huurders. Studenten worden zwaar getroffen door deze huurverhoging, omdat het een huurstijging van tientallen procenten betekent. De maatregel gaat in op 1 juli. Huurders die daarna verhuizen, worden geconfronteerd met de hogere huur. Studenten verhuizen vaak, dus deze huurstijging heeft op hen snel een groot effect.

Alle studenten die na 1 juli verhuizen naar een zelfstandige woning krijgen dus een verhoging van 120 euro voor de kiezen. Sander Breur, voorzitter van de Landelijke Studenten Vakbond: "Deze huurverhoging is desastreus. Zo kan bijna geen student het nog betalen om op kamers te gaan." Bij zittende huurders stijgt de huur dit jaar maximaal met de inflatie van 1,3 procent. Maar voor nieuwe huurders zoals studenten, die vaak verhuizen, geldt de volledige verhoging van 120 euro meteen wanneer ze een nieuwe woning in gaan.

Als de extra kosten niet worden gecompenseerd met een hogere studiefinanciering, stijgt de studieschuld met ruim vijftig procent. Ook werpt minister Donner van Binnenlandse Zaken een ernstige belemmering op voor de mobiliteit tussen verschillende studentensteden. Hierdoor zullen studenten minder snel in een andere stad een masteropleiding volgen.

Op dit moment betaalt twee derde van de studenten al gemiddeld 66 euro te veel per maand voor hun woning. Het kabinet lijkt nu de geldklopperij van huisjesmelkers te legaliseren in plaats van de malafide huisbazen aan te pakken. "Dit kabinet straft de student financieel om op kamers te gaan terwijl ze in plaats van studentenwoningen liever kantoren bouwen" aldus Sander Breur.

Woensdag 18 mei debatteert de Tweede Kamer over het voorstel van Donner om het woningwaarderingsstelsel aan te passen. Breur hoopt dat de Kamer zorgt dat de studenten deze absurde prijsstijging niet over zich heen krijgen. "De kenniseconomie staat onderaan de prioriteitenlijst van dit kabinet. Studenten zijn niets meer dan een melkkoe." Met de afschaffing van de masterstudiefinanciering en de invoering van de langstudeerboete stijgen de maandelijkse kosten van studenten al sterk.