Nederlandse Tafeltennisbond


Dutch Open Paralympisch: sportief en organisatorisch succes 16-5-2011

Lovende woorden uit de hele wereld over de organisatie en Oranjesuccessen als slotstuk. De Dutch Open paralympisch tafeltennis in Rotterdam parallel aan de WK waren in alle opzichten meer dan geslaagd. Kelly van Zon maakte haar status als nummer één van de wereld waar en pakte goud in enkelspel en landentoernooi. Brons was er voor Wendy Schrijver in dezelfde klasse 7. Het Nederlandse herenteam (klasse 9) pakte in navolging van de wereldtitel (2010) ook het goud bij de Dutch Open.

Kelly van Zon behaalde op overtuigende wijze de volle winst in de dames klasse 7. In de poule fase waren de Francaise Ann Barneoud en Alicia Eigner uit Polen niet bij machte om Kelly van Zon bij te houden. In de halve finale moest Kelly van Zon het opnemen tegen ploeggenote Wendy Schrijver. Wendy had in poule wedstrijd nipt verloren van Kubra Ocsoy uit Turkije. In de kwartfinale had Wendy met 3-1 afgerekend met Eun Bong Jan uit Korea.

De onderlinge strijd tussen Wendy Schrijver en Kely van Zon werd met 3-0 gewonnen door Kelly van Zon. In de finale domineerde Kelly van Zon vanaf het begin. Kubra Ocsoy probeerde haar aanval in stelling te brengen, maar Van Zon gaf de Turkse weinig ruimte. Ocsoy had grote problemen om de forehand topspinballen goed te retourneren. Van Zon speelde slim en liet zich niet van de tafel drukken. Met een verdiende 3-0 winst behaald Kelly van Zon het goud.

Wendy Schrijver deed goede zaken door met 3-1 te winnen van Giselle Munzo uit Argentinie. De directe concurrent voor plaatsing Paralympische won nog wel de eerste set. Daarna was het Wendy Schrijver die sterker in de rally was en drie sets op rij won (brons).

In de landenwedstrijd in de klasse 7 wederom succes voor Wendy Schrijver en Kelly van Zon. De wedstrijden tegen Frankrijk/Korea en Polen gingen relatief eenvoudig naar Nederland. In de strijd om het goud trad Nederland aan tegen de combinatie Argentinie / Turkije. Wendy Schrijver verliest in de openingspartij van Kubra Ocsoy. Kelly trekt de stand weer gelijk door met 3-0 van Giselle Munoz te winnen. In het dubbel werd sterk geserveerd waardoor het initiatief kon worden genomen (Wendy en Kelly winnen zonder setverlies het dubbel. Kelly van Zon bevestigd opnieuw haar nummer 1 positie op de wereldranglijst door voor de tweede keer met 3-0 te winnen Kubra Ocsoy. De Nederlandse dames pakken na de winst in Slovenie opnieuw het goud.

In de landenwedstrijd heren klasse 9 speelde Nederland de eerste wedstrijd tegen de combinatie Italie/Frankrijk. Ronald Vijverberg verloor van de Fransman Elexandre Losapio. Gerben Last trok de stand gelijk door met 3-0 te winnen van Manfred Baroncellie uit Italie.

Het dubbel Heijnen / Last was degelijk en de Nederlanders wonnen met 3-1. De volle winst werd door Gerben Last binnen gehaald door de 3-1 winst op Elexandre Losapio. In de tweede wedstrijd trad Nederland aan tegen de Braziliaanse / Belgisch combinatie. Het krachtverschil werd snel duidelijk. Ronald Vijverberg won van Ivanger uit Brazilie. Tonnie Heijnen won eenvoudig van Schrijen uit Belgie. Ook het dubbelspel (Heijnen en Vijverberg) werd met 3-0 gewonnen. In de halve finale kwam Nederland op 2-0 achter. Daarna keerde de wedstrijd Gerben Last en Tonnie Heijnen wonnen het dubbel. Gerben Last won van Tomas Bovais. In de beslissende wedstrijd won Ronald Vijverberg nipt van Bellais (13-11 in de vijfde).

In de finale trad Nederland aan tegen de Chinese / Duitse combinatie. Ronald Vijverberg startte ijzersterk door in vijf sets van Zhao uit China te winnen. Daarna bracht Tonnie Heijnen de stand op 2-0 door met 3-1 te winnen van Jens Beck uit Duitsland. In het dubbelspel was de weerstand gebroken, Nederland wint ook het dubbelspel en het goud!

NTTB/HH/JL