Waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden



Waterschap draagt bij aan renovatie Kockengense en Spengense molen

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden draagt met EUR 100.000,-- bij aan de renovatie van de poldermolens in Kockengen en Spengen. Het geld is bestemd voor herstel van het fundament en het schoepenrad van de molens. De bijdrage van het waterschap is op zaterdag 14 mei, tijdens de Nationale Molen- en Gemalendag, door hoogheemraad Jan Reerink aangeboden aan de Stichting Utrechtse Molens.

Watergebiedsplan

Voor het gebied rond de molens heeft De Stichtse Rijnlanden in 2007 een plan voor het toekomstig waterbeheer opgesteld: het watergebiedsplan Kamerik & Kockengen. Onderdeel van dit plan zijn onder andere het instellen van een nieuw, lager, waterpeil, het aanleggen van hoogwatervoorzieningen rond bestaande bebouwing en de bouw van een nieuw gemaal bij de Grecht. Het plan is inmiddels volop in uitvoering.

Cultuurhistorie belangrijk

Het waterschap hecht veel belang aan het behoud van het historisch waterschapserfgoed. Daarom is binnen het watergebiedsplan geld vrijgemaakt om bij te dragen aan de renovatie van de molens bij Spengen en Kockengen. De molens zijn eigendom van de Stichting Utrechtse Molens en vallen onder het beheer van Het Utrechts Landschap. De werkzaamheden aan de Spengense molen zijn inmiddels voltooid, die aan de Kockengense molen zijn twee weken geleden gestart.

"Volle glorie"

Tijdens de Nationale Molen- en Gemalendag afgelopen zaterdag overhandigde hoogheemraad Reerink een symbolische cheque aan dhr. De Geer, voorzitter van Het Utrechts Landschap. Reerink: "Na de opknapbeurt kunnen de molens op publieksdagen als de Molen- en Gemalendag weer in volle glorie laten zien hoe het bemalen van de polders in vroeger tijden ging"