Gemeente Súdwest Fryslân



Rupsen in bomen en struiken

De rupsen die nu veelvuldig in bomen en struiken worden aangetroffen zijn geen eikenprocessierupsen, maar spinselmotten.

Op dit moment hebben veel mensen vragen over de aantasting van diverse bomen en struiken door grote hoeveelheden rupsen. Ze vragen zich af of het schadelijk is en of de gemeente hier iets aan kan doen. Sommige bewoners denken dat het gaat om de eikenprocessierups die gezondheidsproblemen kan geven.

Het gaat hier echter niet om de eikenprocessierups, maar om de spinselmot. De eikenprocessierups is in de gemeente Súdwest Fryslân tot nu toe niet waargenomen.

spinselmotrupsen in boom De spinselmotten hebben een voorkeur voor sleedoorn, meidoorn, lijsterbes, vogelkers, kardinaalsmuts, krentenboompjes en appelsoorten. De rupsen spinnen met duizenden tegelijk meterslange draden van zijde. Dat doen ze om aan vijanden zoals vogels en sluipwespen te ontkomen. Ondertussen vreten ze planten helemaal kaal, maar als de rupsen zich over enkele weken verpopt hebben tot vlinders krijgen de bomen en struiken opnieuw blad.

Omdat de spinselmot niet schadelijk is voor de volksgezondheid en geen blijvende schade toebrengt aan bomen of struiken, neemt de gemeente geen maatregelen.

Mocht u in uw eigen tuin overlast ondervinden dan kunt u proberen de takken met nesten in een vroeg stadium eruit te knippen. De takken kunt u in de groene container deponeren. U kunt ook proberen de rupsen met water uit de stuiken/bomen te spuiten.