Gemeente Meppel



-

Eikenprocessierups weer gesignaleerd

16-05-2011 -

Sinds 2009 hebben we in Drenthe te maken met de eikenprocessierups. De rups is ook dit jaar veelvuldig aanwezig in heel Drenthe. De rups verspreidt brandharen die bij mensen en dieren ernstige irritaties kunnen geven. Ook eikenbomen kunnen schade oplopen door vraat van de rups. Het uitroeien van de rups is niet mogelijk, voorkomen van uitbreiding wel. De provincie, de gemeenten en GGD Drenthe werken samen om de risico's voor mens en natuur zoveel mogelijk te beperken.

Voor meer informatie zie www.ggddrenthe.nl

Aanpak
De gemeente Meppel is gestart de bestrijding van larven van de eikenprocessierups met behulp van aaltjes. Deze natuurlijke preventiemethode, waarbij aaltjes parasiteren op de larven, zal het eerst worden toegepast in de eiken langs de Steenwijkerstraatweg in Meppel. Afhankelijk van de verspreiding van larven kunnen later andere plaatsen volgen. boom met nest eikenprocessierupsen

Bestrijding van de eikenprocessierups - ook door het verwijderen van 'nesten' - vindt elk jaar plaats om te voorkomen dat wandelaars en fietsers huid-, oog- of longirritaties oplopen door de brandharen van de rups.