Rijksoverheid
Antwoorden Kamervragen promotiecampagne kalfsvlees
PDF document | 3 pagina's | 63 KB
Kamerstuk : Kamervragen | 16-05-2011 | EL&I
Antwoorden van de staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en
Innovatie op de vragen van het lid Thieme (PvdD) over een
promotiecampagne voor kalfsvlees.
> Retouradres Postbus 20401 2500 EK DEN HAAG
De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG
Datum 16 mei 2011
Betreft Kamervragen over de onafhankelijkheid van de promotie
van kalfsvlees
*PDOC01/198077* PDOC01/198077
Programmadirectie
Gemeenschappelijk
Landbouwbeleid
Prins Clauslaan 8
Postbus 20401
2500 EK DEN HAAG
www.minlnv.nl
T 070-3786868
Onze referentie
198077
Geachte Voorzitter,
Hierbij stuur ik u, mede namens de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,
de antwoorden op de vragen die op 23 maart jl. zijn gesteld door het lid Thieme
(PvdD) over door de EU gefinancierde promotie van kalfsvlees (2011Z05993).
1
Kent u de reclamecampagne 'Kalfsvlees is lekker betrouwbaar. Natuurlijk wordt
dat gecontroleerd', zoals die verschenen is in verschillende dagbladen?
Ja.
2
Hoeveel Europees geld kost deze campagne in totaal?
Vanuit de Europese Unie is een bedrag van ¤ 2.778.647 toegezegd voor een
periode van drie jaar.
3, 4 en 5
Onder verwijzing naar uw eerdere antwoorden van 16 juli 2009 1) waarin u heeft
aangegeven dat 'De campagne van de sector richt zich op het geven van
voorlichting over kwaliteitssystemen in de kalfsvleessector en verstrekt objectieve
en uitgebreide informatie over communautaire en nationale regels inzake
kwaliteitsregelingen voor de borging van de veiligheid van vleesproducten,' op
welke wijze wordt in deze campagne aandacht gegeven aan de problemen rond
voedselveiligheid, bijvoorbeeld door MRSA-besmettingen?
Deelt u de mening dat de campagne niet objectief noch uitgebreid informatie
verstrekt aan de consument zolang zij dit soort problemen, die tot ernstige
problemen met de volksgezondheid kunnen leiden niet belicht?
Hoe verhoudt zich dit tot uw eerdere informatie over deze promotiecampagne 2)
waarin u aangaf dat de acties in het bijzonder de aandacht te
vestigen op de intrinsieke eigenschappen en de voordelen van de producten uit de
Gemeenschap uit het oogpunt van met name kwaliteit, voedselveiligheid,
bijzondere productiemethoden, voedings -en gezondheidsaspecten, etikettering,
dierenwelzijn en milieuzorg?
Binnen dit programma wordt niet specifiek de aandacht gevestigd op problemen
rond bijvoorbeeld MRSA-besmettingen. Dit is ook niet de doelstelling van het
programma noch een voorwaarde geweest bij het doorsturen van het programma
naar de Europese Commissie. Binnen de campagne wordt, zoals eerder
aangegeven, voorlichting gegeven over kwaliteitssystemen in de kalversector. In
dit kader wordt ten algemene aandacht geschonken aan veiligheid en gezondheid
voor mens en dier.
6 en 7
Deelt u de mening dat deze campagne er niet in slaagt objectieve en uitgebreide
informatie te geven over de risico's voor de volksgezondheid die er kleven aan
zowel de consumptie als de productie van kalfsvlees en dus als zodanig ook niet
gefinancierd zou mogen worden uit publieke middelen?
Bent u bereid in de toekomst geen medewerking meer te verlenen aan dit soort
campagnes waarbij de consument verkeerd wordt voorgelicht over de effecten van
de productie en consumptie van kalfsvlees? Zo nee, waarom niet?
Nee. Hier is geen sprake van verkeerde voorlichting aan de consument. Zoals
reeds hiervoor aangegeven, betreft het voorlichting over het houderijsysteem voor
kalveren. Het programma voldoet aan de communautaire eisen en ik zie dan ook
geen reden om medewerking te weigeren. Overigens wil ik erop wijzen dat bij de
nationale beoordeling van een door de EU meegefinancierd programma in de
dierlijke sector, mede gekeken wordt of in het programma aandacht wordt
geschonken aan producten die duurzaam (o.a milieu- of diervriendelijker) zijn
geproduceerd.
8
Bent u bereid regelgeving te maken waarbij de vleessector verplicht wordt een
waarschuwing op verpakkingen en bij reclame-uitingen aan te brengen dat het
mogelijk is besmet te worden met de MRSA-bacterie door contact met rauw
(kalfs- kippen-, varkens-, kalkoen)vlees; dat het belangrijk is de handen goed te
wassen na aanraking van rauw (kalfs- kippen-, varkens-, kalkoen)vlees; dat het
zaak is rauw (kalfs- kippen-, varkens-, kalkoen)vlees goed gescheiden te houden
van andere etenswaren en zo kruisbesmetting te voorkomen? Zo nee, waarom
niet?
Hierbij wil ik eerst opmerken dat de bijdrage van met MRSA besmette
vlees(producten) aan de verspreiding van MRSA naar de mens minimaal wordt
geacht. De consument is zelf verantwoordelijk voor een gezonde en veilige
bereiding van levensmiddelen. Dit houdt in dat vlees goed moet worden verhit.
Daarnaast moeten bij de bereiding goede hygiënische maatregelen in acht worden
genomen om kruisbesmetting, via bijvoorbeeld groenten, te voorkomen.
De voorlichting van het RIVM en het Voedingscentrum richt zich op deze
boodschap. Omdat bacteriële besmetting via kippenvlees regelmatig
voorkomt, stelt de Warenwet de volgende waarschuwing op de verpakking van
kippenvlees verplicht: "Let op, geef schadelijke bacteriën geen kans. Zorg daarom
dat deze bacteriën niet via de verpakking, uw handen of het keukengerei in uw
eten terecht komen. Maak dit vlees door en door gaar om deze bacteriën uit te
schakelen." Voor producten afkomstig van kalveren, runderen en varkens is dit
risico een stuk geringer. Het is daarom niet proportioneel om deze verplichte
vermelding op de verpakking breder toe te passen.
Hoogachtend,
dr. Henk Bleker
Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie
1) Antwoorden op vragen Thieme, 16 juli 2009, 2009Z13693
2) Tweede Kamer, vergaderjaar 2007-2008, Aanhangsel 6605