Politie Twente

Politie Twente houdt voor tweede keer Nachtwacht in Hengelo Hengelo
In de nacht van zaterdag 14 op zondag 15 mei heeft de tweede actienacht Nachtwacht 2011 in Hengelo plaatsgevonden. Ongeveer 35 tot 40 bewoners van de Tollenstraat, Helmerstraat en Vondelstraat namen deel aan deze actie. Zij hebben in hun buurt gepost tussen 23.00 en 06.00 uur. Alle buurtbewoners waren eerder geïnstrueerd door Politie Twente. Ook op zaterdag 14 mei zijn ze voorafgaand door de politie nog van de laatste instructies voorzien. De politie heeft voor de actie extra personeel ingezet.

Het doel is om overlast en vernielingen een halt toe te roepen. De pakkans van de daders wordt vergroot, omdat de ogen en oren van burgers worden ingeschakeld en de politie in de directe omgeving aanwezig en bereikbaar is.

Tijdens de actie ontvingen 12 wilplassers een bon en één persoon ontving een bon voor het gooien van afval op straat. Daarnaast ontving de politie van buurtbewoners verschillende meldingen van luidruchtige groepen. Deze personen werden aangesproken op hun gedrag.

Achtergrondinformatie project Nachtwacht De politie Twente wil de burgers in Hengelo, Borne en Hof van Twente betrekken bij het tegengaan van vernielingen die gepleegd worden tijdens uitgaansnachten. Vooral straten in de wijken direct rondom de uitgaanscentra of straten waar uitgaande jeugd langskomt op weg van huis naar het centrum en omgekeerd, worden getroffen door vernielingen. Voorbeelden zijn het aftrappen van autospiegels, het vernielen van tuinen, het vernielen van bushokjes e.d. Vaak constateert de bewoner of de politie de dag erna een spoor van vernielingen in een buurt of straat. Dan is het helaas te laat om daders te traceren, waardoor wijkbewoners met een schadepost komen te zitten. Ook ontstaan onveiligheidsgevoelens en neemt het woongenot in de getroffen wijken af.

Reden voor de politie, om de samenwerking met wijkbewoners op te zoeken om samen dit probleem aan te pakken! De politie kan immers niet op elke hoek van de straat staan en doet daarom een beroep op oren en ogen van burgers. Politie Twente is daarom gestart met het project Nachtwacht in Hengelo, Borne en Hof van Twente. Een aantal jaren geleden heeft dit project ook al eens succesvol gewerkt in Hengelo. Helaas is de afgelopen tijd gebleken dat in bepaalde straten in voornamelijk Hengelo het aantal vernielingen is toegenomen en dat dit probleem aangepakt moet worden.

Wat houdt het project 'Nachtwacht' in? Het project Nachtwacht houdt in dat wijkbewoners met elkaar tijdens een actienacht gaan posten in hun eigen buurt/straat. Het doel is om vernielers en overlastveroorzakers op heterdaad te betrappen. Er wordt tijdens de actienacht een telefoonlijn opengesteld die door wijkbewoners gebeld kan worden. Deze staat in directe verbinding met de politie die het dichtst in de buurt is. Ook zet de politie extra personeel in. Zo is de kans vele malen groter dat de vernielers direct worden opgepakt. Het is niet de bedoeling dat wijkbewoners zelf daders aanhouden of achtervolgen. 'Horen, zien en bellen' is wat de politie verwacht van wijkbewoners. De daders kunnen direct voor de schade aansprakelijk worden gesteld, nadat er aangifte wordt gedaan van de vernieling. Daarnaast zit de schrik er bij een dader vaak zo erg in wanneer hij of zij door de politie wordt aangehouden, dat hij of zij het een volgende keer wel laat!

Hoe worden wijkbewoners benaderd? De politie benadert wijkbewoners van een buurt of straat die op de route ligt van uitgaansjeugd, om deel te nemen aan een actienacht. De locaties worden bepaald op basis van analyse van cijfers en op basis van informatie van wijkagenten. Hoe meer deelnemers per buurt of straat er mee doen, des te korter is het aantal uren dat wijkbewoners hoeven te posten. Inwoners uit Hengelo, Borne en Hof van Twente die aan straten wonen waar regelmatig vernielingen worden gepleegd en willen meedoen met het project Nachtwacht kunnen ook zelf contact opnemen met de wijkagent. Actienachten gaan alleen door als er voldoende burgers willen meedoen.

Rijden onder invloed, rijbewijs ingevorderd. Enschede
Op zondag 15 mei werd een 28-jarige automobilist uit Enschede aangehouden wegens het rijden onder invloed.

Omstreeks 17.05 uur zagen agenten op de Roomweg een personenauto rijden waarvan de bestuurder niet handsfree aan het bellen was. Tijdens controle bleek de man ook onder invloed van alcohol te zijn, waarop hij werd overgebracht naar het bureau van politie. De afgenomen ademanalyse gaf 1,36 promille aan. Het rijbewijs van de man werd ingevorderd. (2011045461)

Mishandeling in het verkeer.
Almelo
Een 27-jarige man uit Nijverdal heeft een 47-jarige automobilist uit Wierden een gebroken neus geslagen.

Zondag 15 mei omstreeks 20.40 uur kreeg de politie melding dat er een verkeersruzie gaande was op de woonboulevard in Almelo. Ter plaatse bleek dat de 47-jarige de claxon had gebruikt om zijn voorligger erop te attenderen dat het verkeerslicht op groen stond. Hierop stapte uit de voorste auto de 27-jarige man. Hij liep naar 47-jarige en sloeg deze pardoes een gebroken neus. Hierna stapte de 27-jarige weer in de auto waarna hij wegreed. Agenten van Politie Twente zagen de auto later rijden aan de Stationsstraat in Nijverdal. De 27-jarige verdachte van de mishandeling werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier werd hij voor verder onderzoek ingesloten. (2011045504)

Zware mishandeling tijdens uitgaan. Saasveld
Een 18-jarige jongen uit Tubbergen werd met een bierglas geslagen.

Politie Twente kreeg zaterdag 14 mei omstreeks 00.00 uur melding dat er een mishandeling had plaatsgevonden in een uitgaansgelegenheid aan de Gravenallee. Ter plaatse troffen agenten een groep jongeren aan, waarvan één aangaf dat hij met een bierglas was geslagen. De jongen was naar eigen zeggen zonder aanleiding geslagen door een andere jongen. De jongen moest zich onder behandeling stellen van een arts. De politie heeft nog geen aanhoudingen verricht en heeft de zaak in onderzoek. (2011045556)

Huisverbod uitgereikt
Almelo
Een 21-jarige man uit Vroomshoop heeft zondag 15 mei een huisverbod gekregen omdat hij verdacht wordt van huiselijk geweld. Hulpverlening is opgestart.

Huisverbod
Het huisverbod is bedoeld om huiselijk geweld verder terug te dringen. Het huisverbod houdt in dat een pleger van huiselijk geweld in beginsel tien dagen zijn of haar woning niet meer in mag en in die periode ook geen contact mag opnemen met de partner of de kinderen. De maatregel biedt de mogelijkheid om in een noodsituatie te voorzien in een afkoelingsperiode waarbinnen de nodige hulpverlening op gang kan worden gebracht en escalatie kan worden voorkomen. Het huisverbod kan ook worden opgelegd bij kindermishandeling of een ernstig vermoeden daarvan. Het huisverbod wordt in de vorm van een beschikking uitgereikt door de burgemeester of door de politie indien zij daartoe wordt gemandateerd. De burgemeester kan afhankelijk van de situatie het huisverbod verlengen tot maximaal vier weken. Een uithuis geplaatste die zich niet aan het huisverbod houdt, kan maximaal twee jaar gevangenisstraf krijgen of een taakstraf. De uithuis geplaatste heeft de mogelijkheid om tegen het huisverbod in beroep te gaan bij de bestuursrechter. Meer informatie over het huisverbod is te vinden op www.huisverbod.nl. (2011045301)

Verlaten auto in de sloot
Manderveen
De politie kreeg zondag 15 mei rond 22.15 uur een melding dat er een auto in de sloot lag aan de Manderveenseweg in Manderveen.

Ter plaatse bleek er inderdaad een zwaar beschadigde auto in de sloot te liggen. In de buurt was een boom omgeknakt en een hek van een paardenwei was flink beschadigd. Er was op dat moment niemand bij de auto aanwezig. Wel zijn er sporen gevonden die mogelijk leiden naar een inzittende die de plaats van het ongeval heeft verlaten. De politie heeft de zaak in onderzoek. (2011045570)


-----------------------
26 nvember 2010
Chantal Westerhof / Marije Versteeg: 053-4555588

Maandag 16 mei 2011
Telefoon : 053-4555588

---- --