Ingezonden persbericht


Hilversum, 16 mei 2011

T E L E V I S I E

PRESTATIELOON EN BONUSSEN IN ONDERWIJS NUTTELOOS

"SLECHT FUNCTIONERENDE LERAREN MOETEN AANGEPAKT"

Om de kwaliteit in het onderwijs te vergroten zouden geen bonussen moeten worden uitgedeeld maar zouden slecht functionerende leraren moeten worden ontslagen. Dat zijn de uitkomsten van een onderzoek dat voor Uitgesproken VARA werd uitgevoerd onder bijna 5000 leraren door organisatiepsycholoog Kilian Wawoe, verbonden aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. De ondervraagde docenten zijn lid van de Algemene Onderwijsbond.

Volgens de respondenten presteert vijftien procent van de leraren onder de maat. En de meesten daarvan worden gedoogd door de schoolleiding. Dit tot grote onvrede van de ondervraagde leraren.

Deze week presenteert het ministerie van Onderwijs het "Actieplan Leraar 2020, een krachtig beroep". Doel van het plan is om de kwaliteit van het onderwijs te verhogen. Onderdeel van de kabinetsplannen is dat er geld wordt vrijgemaakt voor prestatiebeloning en bonussen voor excellente leraren.

Wawoe, die eerder onderzoek deed naar bonussen in de bankenwereld, verwacht dat dat beleid contraproductief zal werken. Hij vroeg de docenten ook of ze zelf denken voor een bonus voor excellente leraren in aanmerking te komen. "Wat opvalt is dat maar 16 procent denkt níet in aanmerking te komen voor een bonus". Dat betekent dat straks een groot gedeelte in eigen ogen onterecht géén bonus zal krijgen. "Er ontstaat zo dus een hele grote groep ontevreden leraren".

Wawoe vroeg ook aan leraren hoeveel van hun collega's onder de maat presteren. Uit het onderzoek blijkt dat volgens hun eigen collega's 1 op de 6 leraren niet naar behoren functioneert. "En die groep ga je met een bonus echt niet beter maken". In de helft van de gevallen antwoorden leraren dat niet-functionerende collega's gedoogd worden.

De lerarenbond AOB is geschrokken van het kleine aantal leraren dat regelmatig een functioneringsgesprek heeft. Voorzitter Walter Dresscher wil dat het kabinet het personeelsbeleid stimuleert. Met een bonus kiest het kabinet volgens hem voor de makkelijke weg.

Het volledig onderzoek is na te lezen op onze website uitgesproken.vara.nl Het "Actieplan leraar 2020" verschijnt deze week.

'Uitgesproken VARA', maandag 16 mei, 20.25 u., VARA Nederland 2.