Ingezonden persbericht


Dier&Recht eist camera's in slachterijen

De discussie over dierenwelzijn bij de rituele slacht is vooral een papieren discussie, want vrijwel niemand heeft het slachten van nabij meegemaakt. De slachterijen houden de deuren potdicht en dulden geen pottenkijkers. Camera's in slachterijen zouden verplicht moeten zijn, niet alleen bij de rituele slacht, maar bij alle slachterijen.

Het actuele debat gaat uitsluitend over kosher en halal slachten, maar ondertussen wordt vergeten dat de niet religieuze slacht van kippen, varkens en koeien vaak ook wreed is. Dat blijkt uit allerlei wetenschappelijke rapporten, maar helaas is het niet mogelijk dit in een slachterij te verifiëren. Vroeger werden slachterijen door hele schoolklassen bezocht, tegenwoordig verschansen ze zich achter hoge muren en gesloten deur. Er wordt veel verborgen gehouden, dat is duidelijk. Er is veel mis, dat is even duidelijk en dat wordt bevestigd door officiële rapporten van de Voedsel en Waren Autoriteit. Doormiddel van webcams in slachterijen kan er een einde worden gemaakt aan misstanden en kan de burger zelf zien hoe onze dieren aan hun einde komen.

Hans Baaij, directeur van D&R: 'Alle slachterijen stellen dat hunwijze van slachten het beste is: laat dat dan ook zien! Er worden enorme verhalen geschreven in de krant, maar we hebben bij herhaling geprobeerd de Amsterdamse kosher en halal slachterij aan de Jan van Galenstraat te bezoeken, maar er komt niets eens antwoord. Als we afgaan op de schaarse getuigenverklaringen dan is het met name mis bij het kosher slachten omdat er geen druk op het heilige mes mag worden uitgeoefend. We hebben wel een aantal niet religieuze slachterijen bezocht. We hebben grote twijfels over het dierenwelzijn en of men zich wel houdt aan de wettelijke normen. Het lijkt er op dat er overal het nodige mis is.'

De Britse voedselautoriteit FSA (de Engelse VWA) was al eerder van plan om elke slachterij in Engeland te voorzien van camera's. Dit mede omdat onderzoek aantoont dat cameratoezicht ervoor zorgt dat de dieren beter worden behandeld en dat er minder dierenmishandeling is.