Metaalunie

PERSBERICHT

Nieuwegein, 16 mei 2011

Economische Barometer Koninklijke Metaalunie:
Groei mkb-metaal vertraagt

Het voorzichtige herstel dat het mkb-metaal in het laatste kwartaal van 2010 inzette, lijkt in het eerste kwartaal van 2011 te stabiliseren. Ondernemers in het mkb-metaal zijn over de gehele linie in het eerste kwartaal positief, maar wel in dezelfde mate als drie maanden geleden. De stijgende lijn is niet verder doorgezet. De werkgelegenheid in de sector is opnieuw toegenomen. Maar dit geldt ook voor het aantal vacatures dat toeneemt en daarmee de druk op de arbeidsmarkt. Bij de beoordeling van de orderportefeuilles scoorden exportorders twee jaar lang beter dan binnenlandse orders; dat is nu veranderd. De bedrijfsresultaten worden over het eerste kwartaal minder positief gewaardeerd, terwijl de verwachting voor het tweede kwartaal juist weer beter is. En, net als vorig kwartaal, maakt ook nu ongeveer de helft van de bedrijven winst. Overigens blijven de verschillen tussen de diverse sectoren in het mkb-metaal groot. Dit blijkt uit de resultaten van de Economische Barometer van de Koninklijke Metaalunie over het eerste kwartaal van 2011.

Werkgelegenheid, vacatures en druk op arbeidsmarkt nemen toe De werkgelegenheidstoename blijft doorzetten en gaat alweer zorgen voor druk op de arbeidsmarkt. Eén op de vijf ondernemers in het mkb-metaal geeft aan meer personeel in dienst te hebben dan een kwartaal eerder en 8% minder. Deze toename ligt op hetzelfde niveau als het vorige kwartaal. Het aantal bedrijven met gedwongen ontslagen is echter in het eerste kwartaal opnieuw iets gestegen van 5 naar 6%. Dit percentage ligt het hoogst bij de bouwgerelateerde bedrijven. Het aantal bedrijven met vacatures neemt toe tot 34% van de bedrijven. Het gemiddeld aantal vacatures per bedrijf is 2,2. Binnen de sectoren verspaning en machinebouw bevinden zich de meeste bedrijven die op zoek zijn naar nieuwe medewerkers. Dat de druk op de arbeidsmarkt toeneemt is te merken aan de termijn waarop ondernemers denken vacatures in te vullen. Voor het eerst sinds lange tijd verwachten ondernemers niet meer alle vacatures binnen een half jaar in te vullen.

Stabilisatie groei binnenlandse orders
De ontwikkeling van de binnenlandse orderpositie in het mkb-metaal is in het eerste kwartaal van 2011 nagenoeg gelijk aan die van het laatste kwartaal van 2010. Ook nu heeft 40% een beter kwartaal achter de rug en 20% een slechter. De waardering van de orderpositie is gelijk gebleven aan die in het vorige kwartaal: 40% positief en 18% negatief. Voor het tweede kwartaal verwachten minder ondernemers een beter kwartaal dan het vorige. Daartegenover staat dat ook minder ondernemers een slechter kwartaal verwachten. Dat het herstel van orderposities in het eerste kwartaal niet echt doorzet, blijkt ook uit de omvang van de orderportefeuilles. Deze was eind 2010 gestegen naar gemiddeld 10 weken, maar is in het eerste kwartaal weer teruggezakt naar 9 weken. Opvallend bij de orderposties zijn de resultaten van de bedrijven die aan de bouw leveren. Ondanks de mindere verwachtingen, pakte het eerste kwartaal 2011 voor hen beter uit dan het vierde van 2010. Constructie- en lasbedrijven, die meestal gelijke tred houden met het gehele mkb-metaal, wijken het eerste kwartaal in negatieve zin af.

Orderpositie buitenland neemt iets af
De ontwikkeling van de exportorderpositie is in het eerste kwartaal vergelijkbaar met het vorige; 37% van de ondernemers heeft een beter kwartaal achter de rug en 19% een minder kwartaal. In het eerste kwartaal van 2011 is de beoordeling van de buitenlandse orderpositie iets teruggelopen. De waardering van de orderportefeuille ligt onder het niveau van het vierde kwartaal; 35% beoordeelt de portefeuille gunstig (was 39%) en 15% ongunstig (was 11%). Voor het tweede kwartaal van 2011 verwacht 29% van de ondernemers een stijging van de export (was 35% eerste kwartaal).

Bedrijfsresultaten schommelen; grote verschillen per sector

De beoordeling van de bedrijfsresultaten wijkt af van de vorige Barometer en geeft per saldo een afname van de groei te zien. 37% van de ondernemers heeft in het eerste kwartaal een toename van het bedrijfsresultaat gerealiseerd (was 33%) en 21% een afname (was 14%). De bedrijfsresultaten worden in het eerste kwartaal minder gunstig gewaardeerd dan 3 maanden geleden. Nu geeft 37% van de ondernemers aan het bedrijfsresultaat als goed te waarderen, tegen 42% vorig kwartaal. 18% waardeert de resultaten als slecht, tegen 15% drie maanden geleden. De verwachte bedrijfsresultaten voor het tweede kwartaal zijn beter; 44% verwacht een verbetering en 9% een verslechtering van het resultaat.

Het aantal bedrijven dat winst maakt is ten opzichte van het vorige kwartaal ongeveer gelijk gebleven; ruim de helft maakt winst, bijna 30% speelt quitte en ongeveer 20% draait met verlies. De verschillen per sector blijven groot. De toeleverende bedrijven aan de bouw en las- en constructiebedrijven zitten onder het gemiddelde. Verspanende-, toelevering-, elektronica- en metaalwarenbedrijven scoren bovengemiddeld.

Investeringsbereidheid blijft afnemen
Van de mkb-metaalondernemers geeft 30% aan dat zij in 2011 opnieuw minder zullen investeren in machines dan in 2010 en 24% verwacht meer te investeren. Per saldo opnieuw een afname dit kwartaal van 6%. Het tweede kwartaal 2008 was het laatste kwartaal waar de investeringsverwachting per saldo positief was.

De Koninklijke Metaalunie is met ruim 13.000 leden de grootste ondernemersorganisatie voor het midden- en kleinbedrijf in de metaal. De leden hebben samen een omzet van 20 miljard euro en bieden werkgelegenheid aan ruim 150.000 mensen.