Ingezonden persbericht


Eerste VERS Mundial stimuleert muzikaal talent uit Midden-Oosten en Afrika

Mundial Productions en MLB (Muzieklab Brabant) ondersteunen, in samenwerking met het Prins Claus Fonds, hiphop-, jazz, electro- en triphopartiesten en muzikanten .

Tilburg - Sinds haar oprichting biedt Festival Mundial getalenteerde muzikanten uit verscheidene windstreken een podium. Ook in 2011 verrassen diverse mondiale artiesten. Voor een viertal jonge artiesten zal het dit jaar meer zijn dan 'slechts' een show op 18 en 19 juni in het Tilburgse Leijpark.

In het kader van het talentenontwikkelingsprogramma VERS Mundial verblijven vier muzikanten tussen 15 april en 20 juni in Tilburg. Verblijven is wellicht een understatement want de eerste reeks VERS Mundial kandidaten werken tot aan hun optreden op Festival Mundial keihard. Master Nomila uit Senegal, Waraba uit Mauretanië, Maral Afsharian uit Iran en Marvin Manyaka uit Zuid-Afrika volgen workshops, seminars, componeercursussen, schrijven promotieplannen en bezoeken Nederlandse muzikanten in hun werkomgeving, lees studio en oefenruimtes. Gedoceerd, gecoacht of gefaciliteerd door onder anderen pianist Jeroen van Vliet en componist Martin Fondse.

De twintigjarige pianist Marvin Manyaka maakte in 2007 met de formatie Taiwa zijn eerste album. Een jaar later trad Manyaka in Brazilië op en speelde vervolgens met gerenommeerde jazzmusici onder wie Mete Erker, Jeroen van Vliet en Eric van der Westen.

In 2006 werd Maral Afsharian na een concert gearresteerd. Ze zong in het openbaar en dat is in Iran verboden voor vrouwen. Sowieso zijn de omstandigheden voor de zangeres, producer en songschrijfster gevaarlijk en lastig. Met haar band The Plastic Wave mocht ze theoretisch op het befaamde SXSW Festival in de Verenigde Staten optreden. De band kreeg echter geen visum. Een album van The Plastic Wave verscheen later wel via internet. Maral werkt aan haar solodebuut. Ze won vorig jaar AVIMA Award (een prijs voor indiemuziek in Azië).

Waraba, leeuw in het Bambara, is het alias van Brahim Alioune Fall,een rapper en hiphopartiest uit Mauretanië met een supersnelle raptechniek. Met inmiddels al twee soloalbums op zijn naam. Naast aanhoudende diverse internationale samenwerkingsverbanden en nieuw werk, gaat Waraba het muzieklabel Zion Home opzetten.

Master Nomila (Mamadou Lamine Gueye) geniet met zijn harde rapstijl bekendheid in de hiphopscene in Senegal. Met de groepen Kalam Saba en PBS trad Master Nomila tijdens diverse festivals op. Bijdragen op Amerikaanse verzamelalbums maar ook als gastrapper op nummers van Calvin Scott en Poissa Rino (die in Frankrijk werden uitgebracht) worden door zowel de media als collega's goed ontvangen.

VERS Mundial is een educatief project ter ondersteuning van jong niet-westers muziektalent. De deelnemers volgen een traject van twee maanden onder begeleiding van een artistieke coach (o.a. Jeroen van Vliet, Martin Fondse) en leren meer over zowel de inhoudelijke als de zakelijke kant van het muzikant zijn. Bovendien zijn Fontys Hogescholen en het bkkc ook betrokken bij VERS Mundial.

Het project is een initiatief van Muzieklab Brabant, Mundial productions en het Prins Claus Fonds. De bovengenoemde talenten van het VERS Mundial project zijn ook te zien en te horen op 29 mei tijdens Dunya Festival in Rotterdam:

www.dunya.nl/nl/Vers_MUNDIAL
Daarnaast treden ze op tijdens Music Meeting op 11, 12,13 juni in Nijmegen, www.musicmeeting.nl

Speeldata:

19 mei: Huis van de Wereld/HvdW Cultcafé), 013, Tilburg (Maral/band + Master Nomila &nWaraba) 29 mei: Dunya festival, Rotterdam (alleen Master Nomila & Waraba)
1 juni: Paradox, Tilburg (Master Nomila, Waraba + drie artiesten van het Dunya festival)
8 juni: Melkweg, Amsterdam (Master Nomila & Waraba) (ism African Hip Hop Foundation) 11 juni: Music Meeting, Nijmegen (Maral/band & Marvin Manyaka) 12 juni: Music Meeting, Nijmegen (Master Nomila en Waraba) 19 juni: festival Mundial, Tilburg (Maral/band + Marvin Manyaka/band) Het Prins Claus Fonds steunde de productie van Master Nomila's debuutalbum Gëum Lèn Sèn Bopp (2008) en Waraba's tweede album Music Education (2010).

www.princeclausfund.org