Gemeente Maastricht

Actie gemeente tegen zwerfvuil bij milieuperrons

Illegaal dumpen=EUR 90 boete

10 mei 2011

De gemeente komt in actie tegen het zwerfvuil op en rond de zestig milieuperrons in de stad. De controles worden geïntensiveerd en bij overtredingen worden direct boetes van 90 euro uitgedeeld. De controleurs zullen zoveel mogelijk incognito surveilleren zodat de pakkans groter is. Bovendien gaat vanaf maandag 16 mei een publiekscampagne van start om de inwoners te wijzen op gevolgen van het illegaal dumpen. Deze campagne voorziet onder meer in een voorlichtingsspot op TV Maastricht, waarin gewaarschuwd wordt voor boetes.

"Een strenge aanpak is hoogst noodzakelijk. Want het probleem van het illegaal dumpen van afval en de zogenaamde bijplaatsingen bij de milieuperrons neemt onacceptabele vormen aan. We kunnen blijven opruimen, maar de afvalberg buiten de containers groeit alleen maar. Maastricht scoort bijzonder goed wat betreft afvalbeleid. Er is een hoge mate van afvalscheiding, de kosten voor de inwoners zijn laag en de service van de gemeente is hoog. Dat is voornamelijk te danken aan de inwoners die de regels omtrent afval wel naleven. We kunnen daarom niet accepteren dat de vele goedwillende mensen de rekening krijgen van degenen die illegaal hun restafval dumpen", zei wethouder André Willems van Stadsbeheer vanochtend tijdens de officiële start van de campagne bij het milieuperron op het Volksplein.

Aantasting leefkwaliteit
Zwerfvuil leidt tot steeds meer ergernis. De extra kosten voor het opruimen worden namelijk afgewend op de samenleving. Bovendien is de vervuilde aanblik een aantasting van de leefkwaliteit rondom de milieuperrons. "We laten niet langer het woonplezier van onze inwoners vergallen door asociaal gedrag van wijk- of plaatsgenoten. Daarom doen we een beroep op de omwonenden om de gemeente te tippen als ze illegaal dumpen waarnemen (via nummer 14043). Ook willen we voorkomen dat het goede afvalbeleid van Maastricht op deze manier teniet wordt gedaan", aldus wethouder Willems.

Maastrichts inzamelbeleid "uitstekend"
In het meest recente onderzoek (oktober 2010) in opdracht van het ministerie van VROM wordt het Maastrichtse inzamelbeleid als uitstekend gekwalificeerd en behaalt de maximale score.
"Op alle vier de prestatiegebieden doet Maastricht het beter dan andere gemeenten in het land. Tegen lager dan gemiddelde afvalbeheerkosten laat het beter dan gemiddelde milieuprestaties zien. De dienstverlening is uitstekend. Hetzelfde geldt voor de afvalregie", zo staat in het onderzoeksrapport.

Over de afgelopen vijf jaar laat Maastricht een vrij constant bronscheidingspercentage zien van 65 procent. Het landelijk gemiddelde schommelt al jaren rond de 48 procent. De goede bronscheiding is ook terug te zien in de hoeveelheid restafval, die in Maastricht circa 160 kilo per inwoner bedraagt. Het landelijk gemiddelde ligt op 264 kilo per inwoner.

Restafvalzak
Maastricht onderscheidt zich ten opzichte van de andere gemeenten met de restafvalzak. Hierdoor wordt afvalscheiding financieel gestimuleerd. Met gemiddeld 177 euro per huidhouding aan totale afvalbeheerkosten is Maastricht het goedkoopste in het hele land.

Meer informatie
Deze actie van de gemeente is er onder meer op gericht om de landelijke toppositie te behouden in het belang van de burgers. De regels voor het gebruik van de milieuperrons zijn te vinden op: www.sjiekensjoen.nl.