Ingezonden persbericht


McDonald's restaurant Kampen winnaar Duurzaamste Fastservice Bedrijf 2011

Amsterdam, 16 mei 2011 - McDonald's restaurant Kampen is uitgeroepen tot Duurzaamste Fastservice Bedrijf 2011. Dit werd vanmiddag bekend gemaakt tijdens de finale in Aalsmeer. Franchisenemer Sjoerd-Jan Feenstra werd door juryvoorzitter Rob Geus geprezen om zijn passie, enthousiasme en gedrevenheid. Volgens de jury heeft Feenstra continue aandacht voor de verbetering van de bedrijfsvoering en voor de ontwikkeling van de medewerkers. Het restaurant werd verkozen uit ruim 375 bedrijven en werd onder andere beoordeeld op de onderwerpen energieverbruik, het voorkomen van zwerfafval, verpakkingen en personeelsbeleid.

Trots

"Ik ben er ontzettend trots op dat wij onszelf Duurzaamste Fastservice Bedrijf mogen noemen," aldus Sjoerd-Jan Feenstra. "Duurzaamheid is terug te vinden in alle facetten van de bedrijfsvoering van McDonald's. We nemen energiebesparende maatregelen, we recyclen 98% van ons afval en alle restaurants maken gebruik van 100% groene stroom. Maar verantwoord ondernemen zie je bij ons ook terug in hoe we met ons personeel omgaan. Zo vinden we het belangrijk om de combinatie van werken en leren onder onze medewerkers te stimuleren en bieden we ze de mogelijkheid om diverse trainingen en opleidingen te volgen."

Groen bouwen

In 2010 werd McDonald's restaurant Kampen verbouwd volgens de laatste bouwstandaarden met aandacht voor innovatie en duurzaamheid. Het restaurant beschikt over technieken die bijdragen aan een reductie van naar schatting 13 ton CO2-uitstoot en vermindering van energiegebruik. Zo wordt er met speciale Low Oil Volume friteuses maar liefst 40 procent aan frituurolie bespaard. Ook is het nieuwe restaurant voorzien van LED-verlichting en bewegingsensoren in onder andere toiletten wat een verdere energiebesparing van in totaal zo'n 30% oplevert. De wastafels in de toiletten zijn voorzien van sensorkranen en in het herentoilet zijn vier watervrije urinoirs geplaatst. Bij elkaar zorgt dit voor een waterbesparing van bijna 500.000 liter drinkwater per jaar.

Duurzaam ondernemerschap

Sjoerd-Jan Feenstra is Franchisenemer van vijf McDonald's restaurants in Kampen, Zwolle en Heerde. Feenstra staat in zijn omgeving bekend als actief ondernemer. Zo is hij bestuurslid bij Koninklijke Horeca Nederland, Jong Management en Ronald McDonald Huis Zwolle. Daarnaast houdt hij zich in samenwerking met de gemeente actief bezig met het organiseren van acties tegen zwerfafval. Hij doet dit door te praten met buurtbewoners en het informeren van scholieren op scholen. In de vijf restaurants van Feenstra zijn ruim 450 mensen werkzaam. 22 medewerkers volgen een opleiding aan de McDonald's Academy, het opleidingsinstituut van McDonald's waar medewerkers een erkend MBO-diploma kunnen halen.

Over McDonald's
In Nederland heeft McDonald's 225 restaurants, die wekelijks door zo' n 3 miljoen gasten worden bezocht. Ruim 16.000 medewerkers vormen de kern van de organisatie. Het streven naar kwaliteit in alle facetten van de bedrijfsvoering staat centraal. Dit heeft McDonald's vertaald in de visie Good Food Fast. McDonald's wil iedere gast op elk gewenst moment de beste kwaliteit en een gevarieerde keuze bieden.