Socialistische Partij

SP Amsterdam :

Betere controle op gebruiksverbod 'fout hout'

16-05-2011 * De gemeente gaat, mede op verzoek van de SP, scherper controleren of bij stedelijke projecten wel in alle gevallen duurzaam geproduceerd hout wordt gebruikt. Onlangs werd bekend dat bij onder andere de verbouwing van het Stedelijk Museum wel 'fout' hout werd gebruikt. SP-fractievoorzitter Laurens Ivens: "Het is schandalig dat dit heeft kunnen gebeuren, maar we zijn blij dat de gemeente haar fout inziet en we hopen dat ook in het geval het Stedelijk vanaf dit moment niet meer met 'fout' hout wordt gewerkt."
In principe mag in Nederland in overheidsprojecten sinds 2005 alleen nog maar duurzaam geproduceerd hout gebruikt worden. Dat wordt speciaal in de opdracht vermeld. Bij de Noord-Zuidlijn is dat gebeurd, maar bij het Stedelijk Museum niet en daar blijken tot nu toe ook grote hoeveelheden fout hout verspijkerd, zoals berkentriplex en eiken. Dit kon gebeuren omdat de gemeente het beleid in de praktijk van alledag nauwelijks controleert, zo blijkt uit de antwoorden op de schriftelijke vragen van SP, GroenLinks en Partij voor de Dieren.

In het bestek van de aanbesteding van de verbouwing van het Stedelijk Museum was tegen de beleidsvoorschriften in geen eis opgenomen met betrekking tot duurzaam geproduceerd hout. Ook was geen gecertificeerde aannemer aangezocht. Aangezien deze aannemer zich inmiddels heeft teruggetrokken en er een nieuwe moet worden gezocht, zou de gemeente een deel van de gemaakte fouten kunnen goedmaken. Ivens: "Wij willen dat de gemeente nu kiest voor een gecertificeerde aannemer die door de gemeente wordt verplicht te bewijzen dat het hout dat nog wordt ingekocht uit duurzaam geproduceerd is."