Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering

Keywords: vaccinaties, reisvaccinaties, reizigersvaccinaties, reizen, infectieziekten, vakantie, buitenland, vaccinatiebureau, gezondheid, inentingen, gele koorts, malaria


* 16-05-2011: Toenemend aantal gevallen van mazelen in Frankrijk De uitbraak van mazelen die sinds 2008 in Frankrijk wordt beschreven is nog niet voorbij. Sinds oktober 2010 is weer een sterke stijging van het aantal meldingen beschreven. Vooral in het zuidoosten van Frankrijk worden veel gevallen gemeld. De departementen Rhône-Alpes, Provence-Alpes-Côte d'Azur, Languedoc-Roussillon, Franche-Comté, Auvergne en Midi-Pyrénées melden de grootste stijging. Dit heeft te maken met het feit dat in deze gebieden relatief veel personen niet gevaccineerd zijn tegen mazelen.
Indien tijdens een verblijf in Frankrijk sprake zal zijn van nauw contact met de plaatselijke bevolking in de genoemde gebieden wordt vaccinatie geadviseerd aan alle ongevaccineerde kinderen vanaf de leeftijd van 6 maanden, en aan ongevaccineerde volwassenen geboren vanaf 1 januari 1970 die geen mazelen hebben doorgemaakt. De meeste reizigers die in Nederland zijn geboren hebben bescherming tegen mazelen opgebouwd omdat ze de ziekte als kind hebben doorgemaakt (geboren voor 1 januari 1970) of tegen mazelen zijn gevaccineerd (geboren na 1 januari 1970). Voor deze reizigers worden geen extra maatregelen geadviseerd.
Up