Hollandse Delta

Hollandse Delta sluit 2010 af met positief resultaat

Waterschap Hollandse Delta sluit 2010 af met positief resultaat

Publicatiedatum : 16 mei 2011
Waterschap Hollandse Delta sluit het financieel jaar 2010 af met een positief resultaat van 12,7 miljoen euro. Dat blijkt uit de vandaag door het college van dijkgraaf en heemraden (het dagelijks bestuur) gepresenteerde jaarrekening. Het positieve resultaat is het gevolg van diverse meevallers in 2010. Daarnaast heeft het waterschap ook bewust gestuurd op besparingen. Het geld wordt gebruikt om reserves aan te vullen, waardoor de waterschapstarieven de komende jaren minder stijgen.

Het rekeningresultaat wordt onder andere veroorzaakt door voordelige aanbestedingen, opnieuw prioriteren van projecten en besparingen op het gebied van personeelskosten. Daarnaast werkt Hollandse Delta steeds meer samen met externe partijen, zoals gemeenten en andere waterschappen. Hierdoor wordt er efficiënter gewerkt en kosten bespaard.

Het waterschap reserveert de 12,7 miljoen onder meer om toekomstige kostenstijgingen op te vangen voor dijkversterkingprojecten, extra onderhoud van de wegen en voor de effecten van het Bestuursakkoord Water met Vuur. Door dit bestuursakkoord nemen de waterschappen in de komende jaren structureel 200 miljoen euro over van de rijksuitgaven voor waterveiligheid. De verenigde vergadering, het algemeen bestuur van Hollandse Delta, behandelt de jaarrekening in een openbare vergadering op 23 juni 2011.

werkzaamheden langs Dordtsche Kil In 2010 heeft het waterschap zowel reguliere werkzaamheden als projecten uitgevoerd. Reguliere werkzaamheden zijn bijvoorbeeld het baggeren van watergangen, het inspecteren en onderhouden van dijken en het zuiveren van afvalwater. Maar het waterschap controleert ook de waterkwaliteit, houdt de waterstanden in sloten en singels op peil en onderhoudt wegen en fietspaden buiten de bebouwde kom. In de jaarrekening 2010 staan ook de projecten beschreven waaraan het waterschap in 2010 heeft gewerkt. Een voorbeeld is het steenstorten langs de Dordtsche Kil. Om te voorkomen dat het zand onder water wegspoelt, heeft Hollandse Delta aan beide zijden van de Kil onder water steen laten storten. Hierdoor zijn de oevers weer stevig genoeg om de bewoners op het Eiland van Dordrecht en in de Hoeksche Waard te beschermen tegen hoog water. Ook heeft Hollandse Delta de waterkwaliteit in Rotterdam-Pendrecht verbeterd. De duiker aan het einde van de Burghsluissingel is vergroot, zodat het water nu beter kan doorstromen en sneller kan worden afgevoerd. Een duiker is een betonnen verbindingsbuis tussen twee sloten. Meer informatie over de projecten van het waterschap is te vinden op www.wshd.nl.

Waterschap Hollandse Delta zorgt in Zuid-Holland zuid voor stevige dijken, goede wegen, schoon en voldoende water, zodat iedereen in het gebied nu en in de toekomst veilig kan wonen, werken en recreëren.