CDA


Jacobine Geel voorzitter commissie uitgangspunten maandag 16 mei 2011
De CDA-commissie die aan de slag gaat met de hertaling van het Program van Uitgangspunten wordt voorgezeten door Jacobine Geel. De aanbevelingen van de commissie zullen tijdens het partijcongres van 29 oktober 2011 worden besproken en vastgesteld.
Het gaat om een invulling van die uitgangspunten, niet om een herziening van de uitgangspunten zelf. Ruth Peetoom: âDe uitgangspunten zelf zijn nog steeds actueel. Alleen de invulling ervan past niet meer bij de uitdagingen van de 21e eeuw. Het is de opdracht aan de commissie om daarmee aan de slag te gaan. We zullen met nieuwe woorden en nieuwe beelden ons verhaal herkenbaarder neer moeten zetten, zonder afstand te nemen van onze uitagngspunten en inspiratiebronnen.â

Aanbeveling commissie Frissen
De commissie âNieuwe woorden, nieuwe beelden: uitgangspunten 2011â is ingesteld n.a.v. de aanbevelingen in de evaluatierapporten die afgelopen najaar verschenen. Volgens de commissie-Frissen is âer dringend behoefte aan een eigentijdse vertaling van de christendemocratische uitgangspunten gerechtigheid, solidariteit, rentmeesterschap en gespreide verantwoordelijkheid, in antwoord op de actuele uitdagingenâ.

Commissieleden
Peetoom: 'Belangrijk is om bij het nadenken over nieuwe woorden en beelden voor de uitgangspunten, binnen- en buitenwereld van het CDA met elkaar te confronteren. De commissie bestaat daarom uit mensen van binnen en buiten de partij. Jacobine Geel is onafhankelijk voorzitter. Zij is, evenals Gabriel van den Brink geen lid van het CDA, de andere commissieleden zijn dat wel. Allen zijn mensen die grote betrokkenheid hebben bij de kernwaarden, persoonlijk en professioneel.' De commissie bestaat uit de volgende leden: Jacobine Geel (theologe, tv-presentatrice), Gabriël van den Brink (hoogleraar maatschappelijke bestuurskunde aan de UvT), Paul Schenderling (student internationale economie), Sandra van den Nieuwenhof (raadslid in Roosendaal, eigenaar communicatiebureau en docent communicatie Fontys Hogeschool), Ruben van Zwieten (predikant Zuidas, ondernemer), Govert Buijs (universitair docent filosofie aan de VU, bestuurslid WI), Saliha Sahin (inspecteur onderwijs), Jeroen Alting von Geusau (hoofd externe communicatie NS), Henk Hagoort (voorzitter Raad van Bestuur van de NPO) en Maria Martens (oud-europarlementariër).

Werkgroep Organisatie
Het partijbestuur heeft daarnaast een werkgroep ingesteld die zich bezig gaat houden met de partijorganisatie. Deze werkgroep richt zich in het bijzonder op de bestuurlijke organisatie en het systeem van verantwoording en toezicht binnen het CDA. De aanbevelingen van deze werkgroep staan ook op de agenda voor het congres van 29 oktober a.s. De werkgroep bestaat uit: Theo Camps (bestuursvoorzitter Berenschot en hoogleraar aan de TIASnimbas Business School van de UvT), Rixt Meines (directeur Boomers Top Generation en adviseur Register Commissarissen en Toezichthouders) en Lucas Meijs (bijzonder hoogleraar vrijwilligerswerk aan de Erasmus Universiteit).