Gemeente Leeuwarden

Leeuwarden stelt zich kandidaat voor BNG-erfgoedprijs

Leeuwarden heeft zich, samen met 29 andere gemeenten, kandidaat gesteld voor de BNG-Erfgoedprijs. In 2011 wordt deze prijs voor de tweede keer uitgereikt aan de beste erfgoedgemeente van Nederland.

Cultuurhistorie verankeren

De erfgoedprijs is bedoeld om cultuurhistorie te stimuleren en structureel te verankeren in het beleid van gemeenten. Leeuwarden koestert haar rijke historie en draagt deze volop uit. De renovatie van de Oldehove, het opgeknapte Pier Pander museum en de inzet van de Blokhuispoort voor kleine bedrijven zijn voorbeelden van de gekoesterde historische waarde in Leeuwarden.

Terechte kandidaat

Wethouder cultuur Isabelle Diks: "Leeuwarden is een terechte kandidaat. Kijk naar onze rijkdom aan historische gebouwen, we hebben een gemeentelijke monumentenlijst met bijna 400 beschermde monumenten.

Vrijwilligers

In Leeuwarden is duidelijk dat niet alleen de gemeente zich bezighoudt met cultureel erfgoed. Talloze vrijwilligers zetten zich in voor de Leeuwarder historie. En het publiek heeft daarvoor grote belangstelling. De jaarlijkse Open Monumentendag wordt door veel belangstellenden bezocht.