Wetterskip Fryslân

vishevel Roptazijl

Ruim 250 mensen bezoeken open dag vishevel Roptazijl

maandag, 16 mei 2011
Ruim 250 mensen bezochten zaterdag 14 mei de vispassage en het gemaal van Wetterskip Fryslân op de zeedijk bij Roptazijl. Tijdens de internationale open dag vismigratie gaven medewerkers van het waterschap en Sportvisserij Fryslân aan jong en oud uitleg over de reis van vissen van zout naar zoet water, hun paai- en leefomgeving en de werking en historie van de vishevel en het gemaal.

Bezoekers werden rondgeleid door het gemaal, over de zeedijk langs de hevelinstallatie en naar de betonnen vangbak voor vissen aan de achterkant van de dijk. 's Morgens vroeg had Sportvisserij Fryslân uit een poldersloot en de zee levende dieren opgevist, zoals torren, kevers, krabben en snoek, die zij in aquariums aan het publiek liet zien.

Rayonbeheerder bij Wetterskip Fryslân Klaas Kuiken opent op de zeedijk het deksel om bezoekers van de open dag een blik te gunnen op de vacuümpomp.

Rayonbeheerder bij Wetterskip Fryslân Klaas Kuiken opent op de zeedijk het deksel om bezoekers van de open dag een blik te gunnen op de vacuümpomp. Met deze pomp worden op gezette tijden het water en de vissen over de 9 meter hoge dijk gezet.