Stichting Aids Fonds

SP op bezoek bij Global Fund in Kenia

16-05-2011
Een delegatie van de SP heeft van 8 t/m 15 mei een bezoek gebracht aan Kenia. SP leider Emile Roemer, Tweede Kamerlid Ewout Irrgang, Eerste Kamerlid Eric Smaling en SP fractiemedewerker Riekje Camara bezochten diverse ontwikkelingsprojecten, waaronder projecten van het Global Fund. Het Global Fund bestrijdt wereldwijd aids, tuberculose en malaria. Voor het Aids Fonds schreef de SP een verslag van hun bezoek aan een hulpverleningsprogramma voor prostituees en een drugsgebruikerscentrum.

In de middag van 10 mei bezoeken we diverse projecten van het Global Fund in Nairobi. Allereerst bezoeken we een hulpverleningsprogramma voor prostituees, het zogenaamde Sex Workers Outreach Program (SWOP). De hulpverlening is breed opgezet en is gericht op zowel gedragsverandering, medische ondersteuning als structurele verbetering. De hulpverlening die zich richt op gedragsverandering leert vrouwen om zich weerbaarder te maken, met name door in groepen te werken.

Niet zonder gevaren
Het werk van een prostituee in Nairobi is bepaald niet zonder gevaren, er vinden moordpartijen plaats, verkrachtingen en berovingen. De vrouwen leren dat gezondheid hun grootste goed is en dat ze om die reden een condoom moeten gebruiken. Als vrouwen dat gezamenlijk afspreken en zich daar ook aan houden hebben ze een veel betere onderhandelingspositie tegenover klanten die alleen zonder condoom willen. Hen wordt verteld dat ze in dat geval beter naar een andere wijk kunnen gaan. Deze groepsafspraken blijken te werken.

Condoomcrisis
Het SWOP verleent ook medische diensten zoals hiv en soa testen. Een prostituee vertelt dat bij haar het condoom een keer scheurde, maar door SWOP de volgende ochtend gelijk werd geholpen met medicijnen. De wetenschap dat dit kan stelt haar erg gerust.

De directeur van het SWOP vertelt dat zij zich erg zorgen maakt om de condoomcrisis die zich vanaf volgend jaar zal voordoen in Kenia. Ze roept de Nederlandse regering op om flink te blijven doneren aan het Global Fund zodat het condoomtekort zich zo veel mogelijk zal beperken.

Drugsgebruikers
Het drugsgebruikerscentrum dat we vervolgens bezoeken is een van de velen in Nairobi. De tienduizenden verslaafden van Nairobi vinden er een plek om op adem te komen. Ook krijgen ze er voorlichting over bijvoorbeeld het belang van schone naalden. Binnenkort willen ze met steun van het Global Fund ook starten met methadon en verstrekking van schone naalden.
Twitter icoon Facebook icoon Hyves icoon LinkedIn icoon