Gemeente Berkelland

sámen vormen één kulturhus'

`Alle accommodaties sámen vormen één kulturhus'

Gemeenteraad behandelt op 17 mei voorstel eenmalige bijdrage voor kulturhus in Beltrum.

Werkgroep Beltrum 002

Burgemeester en wethouders stellen de gemeenteraad voor een eenmalige financiële bijdrage van 319.000 euro te geven voor een kulturhus in Beltrum. Uit het voorstel aan de raad blijkt dat het college veel waardering heeft voor de manier waarop de Beltrumse gemeenschap het probleem rond de sociaal culturele accommodaties zelf heeft aangepakt. Reden genoeg voor een interview met de leden van de werkgroep Toekomstige Accommodaties Beltrum.

V.l.n.r.) Ger Borgers, Theo Brevink, Coen Meulenbeek, Ronald Stapelbroek en Bas Hommelink

Wanneer kwamen jullie er achter dat er naar een nieuwe oplossing moest worden gezocht?

Coen Meulenbeek, voorzitter Stichting De Wanne: "In 2006. Ik was toen anderhalf jaar voorzitter en toen werd duidelijk dat we een probleem hadden. Het gebouw staat er sinds 1973. Er was onderhoud nodig voor een bedrag van 250.000 euro. En de inkomsten liepen terug, omdat huurders als de Dienst Landelijk Gebied (DLG) en Betula afhaakten. Ook voldoen de gebruiksmogelijkheden niet meer aan de eisen destijds, zo zit er bijvoorbeeld geen lift in".

"We moesten naar iets anders omzien. Dat was een forse constatering. Het is een gebouw van de gemeenschap. Vandaar dat we de Raad van Overleg van Beltrum erbij betrokken zodat het een gemeenschappelijk probleem werd. En vanaf dat moment is er een `proces van bewustwording' in gang gezet. Eerst was er weerstand. Maar inmiddels lukt het steeds beter om er met zijn allen de schouders onder te zetten."

"Eerst was er weerstand. Maar het lukt het steeds beter om er met zijn allen de schouders onder te zetten".

Toen kwam de werkgroep in beeld?

Bas Hommelink: "Om tot een oplossing te komen, hebben de besturen van De Wanne en de Raad van Overleg de handen ineen geslagen en de `Werkgroep Toekomstige Accommodaties Beltrum' met elf leden opgericht. De werkgroep heeft een onderzoek gedaan naar de toekomst van accommodaties en nieuwe samenwerkingsvormen."

Ronald Stapelbroek: "Allereerst zijn in Beltrum enquêtes uitgezet en zijn alle functies, verenigingen, accommodaties en potentiële samenwerkingsvormen in beeld gebracht. Vervolgens zijn elf scenario's in Beltrum onderzocht. Voor elk van deze scenario's is het draagvlak in Beltrum en de financiële haalbaarheid onderzocht. Uiteindelijk is er één scenario als beste uit de bus gekomen. Het ging er steeds om dat we sámen de schouders er onder zouden zetten. Steeds meer komt het besef dat je er als vereniging of instelling alleen niet komt. De werkgroep werd, met subsidie van de gemeente, begeleid door een extern adviseur."

Coen Meulenbeek: "We mogen de gemeente wat dat betreft best een compliment maken. De tijden zijn veranderd. De overheid regelt niet meer alles. Maar op het juiste moment meedenken en stimuleren dat doet Berkelland wel en dat heeft zeker geholpen."

muziek in beltrum

En toen schoof Hassinkhof en de Ludgerschool aan?

Ger Borgers van Stichting Zorgcombinatie Marga Klompé: "Wij willen als stichting de zorg graag dicht bij de mensen brengen. In 2003 hebben we al eens een analyse gemaakt hoe je dat op een goede manier kunt doen. De Hassinkhof, die ook onder onze stichting valt, is weliswaar wat klein van omvang en de accommodatie is wat gedateerd. Maar het kan toch nog prima functioneren zolang je maar zorgt dat het in de lokale samenleving verankerd blijft. Geïsoleerd werkt het niet. Je moet zorgen dat je laagdrempelig blijft. We waren hier al over in gesprek. Maar de ideeën voor een kulturhus sluiten hier uitstekend op aan. Wij kunnen bijvoorbeeld accommodatie in de school gebruiken voor beweging voor ouderen. En andersom kunnen er weer ruimten in ons gebouw een functie voor de gemeenschap krijgen."

"Steeds meer komt het besef dat je er als vereniging of instelling alleen niet komt".

Theo Brevink van de Ludgerschool: "Je hebt nu eenmaal te maken met krimp. Wij zijn van twee scholen naar één gegaan. En we zullen met het aantal leerlingen verder teruglopen tot onder de 200. Alle redenen om de handen ineen te slaan en de functie in de breedte te versterken. Jongerenwerk, bibliotheek, activiteiten Hassinkhof, er is van alles waaraan wij onderdak kunnen verlenen. Al met al moet het hier het `kloppend hart' van Beltrum worden".

Ronald Stapelbroek: "Muziekverenigingen zitten bijvoorbeeld in verenigingsgebouw Dacapo in Beltrum. Ook daar is een goede samenwerking mee."

Zijn jullie - als dit is afgerond - hiermee klaar voor de toekomst?

Bas Hommelink: "Sterk punt is dat er een gezamenlijke programmaraad komt die zaken afstemt. Maar we zijn wat mij betreft nog niet klaar. Het kulturhus is als het ware `een paraplu' waar het wit-gele kruisgebouw, de Ludgerschool, Hassinkhof en de kerk onder hangen. Maar er kan nog meer bij. Het kan breder. Het werkt gewoon het beste als we allemaal meedoen..."

Verbouwing Wit-Gele Kruisgebouw met verbinding naar Ludgerschool

Gekozen is voor een compact nieuw kulturhus door verbouwing van het Wit-Gele Kruisgebouw met een verbinding naar de bestaande Ludgerschool. De locatie vormt letterlijk het `hart' van het dorp. De meeste activiteiten van de Wanne kunnen hierin worden ondergebracht, maar er komt geen activiteitenruimte voor een grote zaal. Deze zaalfunctie wordt ondergebracht in de kerk die aan de overkant van de weg staat. De kerk wordt intern verbouwd zodat er een grote zogenaamde `multifunctionele zaal' ontstaat.

Wit-gelekruisgebouw Beltrum 003

Multifunctioneel gebuik

Verder wordt de kapel in het zorgcentrum De Hassinkhof aangepast voor multifunctioneel gebruik. Ook is er sprake van multifunctioneel gebruik van ruimten in de Ludgerschool. In Dacapo (Concordia) worden alle muziekfuncties en -activiteiten ondergebracht. In het kulturhus komt geen keukenvoorziening, echter wordt de keuken van zorgcentrum De Hassinkhof gebruikt. Door deze aanpassingen kunnen alle activiteiten worden ondergebracht in bestaande locaties in Beltrum. Daarnaast komen er ook nieuwe functies in het Kulturhus.

Leestafel en digitale bibliotheek

Zo wordt een dagelijkse ontmoetingsruimte gecreëerd met een leestafel en een zogenaamde digitale bibliotheek. Deze ontmoetingsruimte vormt meteen de wachtkamer voor fysiotherapeut en tandarts.

Rabobank en horeca

De Rabobank huurt verder een spreekkamer en zorgt voor een geldautomaat. Met de plaatselijke horeca worden afspraken gemaakt over het verzorgen van de catering bij feestjes en partijen in het kulturhus. Hierdoor kunnen ook zij een graantje meepikken van deze opzet en ontstaat er geen concurrentie.

Eigendom ondergrond

Het kulturhus wordt een spin in het web van diverse accommodaties van het dorp. De ondergrond van het benodigde perceel is eigendom van de Stichting Katholiek Onderwijs Twente Achterhoek (rondom de school) en eigendom van de kerk (Wit - Gele kruisgebouw).

Programmaraad

Er wordt een gezamenlijke programmaraad ingesteld. Hierin zitten vertegenwoordigers van verenigingen en accommodatie-eigenaren, die samen bekijken hoe en waar de activiteiten worden ondergebracht. En welke hiaten ingevuld worden, door bijvoorbeeld iets nieuws op te zetten of bestaande activiteiten ergens anders onder te brengen.

Gemeenschappelijk beheer

Daarnaast willen de verschillende verenigingen en accommodatie-eigenaren gezamenlijk kijken hoe ze het gebouw het beste kunnen beheren, het zogenoemde `gemeenschappelijk beheermanagement'. Op deze manier wordt het mogelijk dat:


- er optimaal gebruik wordt gemaakt van alle gebouwen/ruimtes


- er geen concurrentie tussen gebouweigenaren ontstaat


- er één beheerder voor alle gebouwen wordt aangesteld


- verenigingen meer tijd aan hun feitelijke doelstelling kunnen besteden

Het instellen van een programmaraad en beheermanagement is een belangrijke randvoorwaarde voor een gezonde financiële meerjarenexploïtatie van het kulturhus.