Gemeente Papendrecht

Voorjaarsnota gemeente Papendrecht

College maakt scherpe maar heldere keuzes
Burgemeester en wethouders van Papendrecht zagen zich bij aanvang van de lopende collegeperiode gesteld voor de financiële opgave in totaal structureel oplopend tot EUR 5 miljoen in 2015 te bezuinigen.

`Deze opgave vraagt om een bestuur dat heldere, soms scherpe keuzes durft te maken', stelt financieel wethouder Richard Korteland namens het college van B&W bij de presentatie van de Voorjaarsnota. Hierin zijn de begrotingsvoorstellen voor de komende drie jaar opgenomen.

Nieuw beleid met perspectief
`Het beleid dat we nu voorstellen maakt Papendrecht sterker; maatschappelijk, economisch en financieel. We kiezen voor nieuw beleid met perspectief en zetten in op behoud van het voorzieningenniveau. Op die manier werken we aan een Papendrecht dat ook na 2014 krachtig en gezond is, met goede voorzieningen, een uitstekend leefklimaat en een goed functionerende lokale overheid. Comfortabel wonen en werken: dat kan nu en in de toekomst in Papendrecht.'

Niet de benodigde bezuinigingen zijn voor de begroting voor de komende jaren als uitgangspunt genomen, maar bestuurlijke beleidskeuzes. Een belangrijke keuze daarin: geen verhoging van de lasten van inwoners, dus geen verhoging van de ozb.

Daarnaast ziet het college goed onderwijs en voldoende werkgelegenheid als belangrijke instrumenten om de samenleving van positieve impulsen te blijven voorzien. Daarom is EUR 500.000,- aan ruimte gemaakt voor nieuw beleid op de speerpunten economie, onderwijs & arbeidsmarkt en duurzaamheid.

De komende periode wordt gewerkt aan nieuw vrijwilligersbeleid, omdat vrijwilligerswerk de ruggengraat van de samenleving is en kan helpen naar betaald werk. Papendrecht wordt groener door onder meer efficiency, beplanting die minder onderhoud nodig heeft en door versterking van groene verbindingen, bijvoorbeeld met inrichting van de Tiendzone en de ecologische verbinding bij polder Nieuwland.

Aan de uitgavenkant kijkt de gemeente allereerst naar uitgaven en kosten van de eigen organisatie, bijvoorbeeld op het vlak van inhuur van externe krachten en het aantal formatieplaatsen. Op een aantal terreinen waarvan de eerste verantwoordelijkheid niet bij de gemeente ligt, stopt of bezuinigt het college op bijdragen, bijvoorbeeld bij de Logopedische dienst, de kunstuitleen en de kinderboerderij. Met de bibliotheek is afgesproken dat 15% wordt bezuinigd, maar dat via innovatieve maatregelen 5% kan worden terugverdiend.

De voorjaarsnota wordt op maandag 23 mei behandeld in de commissie algemeen bestuurlijke zaken en op donderdag 9 juni in de gemeenteraad.