D66

dinsdag 17 mei 2011

Rutte, geef homofobie in de EU een rode kaart!

Het is vandaag de Internationale Dag tegen de Homofobie. D66-Europarlementariƫr Sophie in 't Veld en Tweede-Kamerlid Pia Dijkstra roepen het kabinet Rutte-Verhagen daarom op om zich in de Europese Unie sterk te maken tegen homodiscriminatie. Dijkstra: "We moeten ons niet in slaap laten sussen door het idee dat homodiscriminatie alleen in `Verweggistan' afspeelt. Ook in Europa is het nog niet vanzelfsprekend dat de rechten van homo's gewaarborgd zijn."

Homodiscriminatie

"Binnen de EU is homodiscriminatie alleen op de werkplek verboden. Het Europees Parlement heeft zich drie jaar geleden uitgesproken voor een algemeen discriminatieverbod. Toch blokkeren conservatieve lidstaten tot dusver de invoering van deze wet. Een land als Litouwen heeft daarom nog steeds geen wettelijke bescherming tegen homodiscriminatie", zeg Dijkstra. Zij dringt er bij de Nederlandse regering op aan om het initiatief te nemen om deze impasse te doorbreken. Ook In `t Veld is kritisch: "Als een getrouwd lesbisch stel verhuist, kunnen zij hun opgebouwde pensioenrechten verliezen. Dit kabinet moet van de andere EU-lidstaten eisen dat de opgebouwde rechten van getrouwde en samenwonende homostellen in alle lidstaten erkend worden."

Voortrekkersrol

In de jaren negentig had Nederland internationaal een voortrekkersrol in het bepleiten van homorechten, nu lijkt het alsof we genoegen nemen met een plaats in de achterhoede. Het kabinet belooft in het regeerakkoord de emancipatie van lesbische vrouwen en homoseksuele mannen te bevorderen. D66 pleit ervoor dit niet alleen achter de dijken doen, maar ook in Europa. Dijkstra en In 't Veld roepen Rutte daarom op homofobie in de EU een rode kaart te geven.

Lees hier het opinieartikel van Sophie in 't Veld en Pia Dijkstra. Zie het origineel