Bezuinigingsmonitor overziet voortgang 18 miljard euro

Persbericht van Algemene Rekenkamer

Het kabinet wil in de periode 2011-2015 het snel opgelopen begrotingstekort verkleinen. Het pakket maatregelen dat hiervoor is aangekondigd in het regeerakkoord VVD-CDA: Vrijheid en verantwoordelijkheid moet in 2015 leiden tot een saldoverbetering van 18 miljard euro. De Algemene Rekenkamer brengt met de eerste Bezuinigingsmonitor 2011 in kaart wat de stand van zaken is. Welke bezuinigingen zijn in 2011 ingeboekt en wat betekent dit concreet voor de uitvoering van het beleid bij de elf ministeries?

Op weg naar 18 miljard euro in 2015 heeft het kabinet aangekondigd voor 2011 2,9 miljard euro te willen bezuinigen. Uit de Bezuinigingsmonitor 2011 blijkt dat voor dit jaar feitelijk 2,65 miljard euro is ingeboekt (stand Incidentele Suppletoire Begrotingen). Dat komt overeen met 91,2 % van de kabinetsdoelstelling voor dit jaar.

Waar geeft het kabinet in 2011 zoal minder geld aan uit? Ontwikkelingssamenwerking -401 euro miljoen, Reclassering (taakstraffen) -10 mln, inburgering migranten -100 mln, Nationaal Historisch Museum -6 mln, Defensiematerieel -143 mln, regionaal openbaar vervoer -30 mln, innovatiesubsidies -27 mln, leefomgeving en natuur -60 mln.
Verder wil het kabinet besparen op ambtenarensalarissen (-790 mln). Het kabinet verhoogt de belastingen in 2011 op rookwaren, verzekeringen en kunst.

Ruim de helft van de ingeboekte besparingen voor 2011 (1,52 miljard euro) valt formeel niet onder het budgetrecht van de Tweede Kamer, omdat ze bijvoorbeeld in de zogenaamde premiegefinancierde sectoren zoals de zorg en de sociale zekerheid worden gerealiseerd. Een aantal maatregelen is in 2011 ingevuld door het uitstellen van investeringen of latere betalingen, waardoor deze feitelijk nog niet als bezuinigingen zijn te kenschetsen.
De Algemene Rekenkamer beveelt het kabinet aan jaarlijks de Tweede Kamer met Verantwoordingsdag op overzichtelijke wijze te informeren over de voortgang van de bezuinigingsoperatie. De minister van Financiën verwijst naar diverse documenten waarmee hij de Kamer al informeert. Die geven volgens de Algemene Rekenkamer geen integraal overzicht van de gevolgen van de bezuinigingen.




Razende Robot Reporter