Kamer van Koophandel

Winkelcentrum Oud Woensel aan de slag met straatmanagement

dinsdag 17 mei 2011

Er gaat heel wat veranderen in Oud Woensel, een van de Eindhovense buurten die aangewezen zijn als wijkvernieuwing. De herinrichting van het winkelgebied is inmiddels volop aan de gang. Winkeliersvereniging Winkelhart Oud Woensel gaat aan de slag voor een vitaler winkelgebied dat meer bezoekers moet trekken. Ambitieuze plannen die wellicht via straatmanagement kunnen worden gerealiseerd. KvK Brabant ondersteunt de plannen met de toekenning van de stimuleringsregeling Centrummanagement Brabant.

Plan aanpak winkelgebied

Algemeen directeur Henk Rosman (KvK) reikte maandag 16 mei de bijbehorende symbolische cheque van 10.000 euro uit aan Wim Werrelman (voorzitter van de winkeliersvereniging Winkelhart Oud Woensel) en wethouder Henk Brink.
Het geld wordt gebruikt voor het opstellen van een plan van aanpak om het winkelgebied aantrekkelijker te maken. Het plan moet inzage geven in het draagvlak, de rol en mogelijke taakverdeling van een straatmanager. Uiteindelijk doel is het trekken van meer bezoekers, die vaker het winkelgebied Winkelhart Oud Woensel bezoeken, daar langer verblijven en daardoor meer in het gebied besteden.

Wim Werrelman: "Het is een heel bijzonder winkelgebied; we hebben een leuke mix van zelfstandige bedrijven en ketenbedrijven en daaronder ook relatief veel allochtone ondernemers. Meer dan de helft van de ondernemers bij ons zijn zelfstandigen en dat zie je bijna nergens meer. En je hoort overal de klacht dat veel winkelcentra in Nederland hetzelfde zijn. De Kruisstraat is daar een kleurrijke uitzondering op, met speciaalzaken die je bijna nergens meer ziet en waar ook plaats is voor allochtone ondernemers."

Wethouder Brink: "Het belang van straatmanagement in Kruisstraat-Woenselse Markt is groot en breed. We hebben daar een hele actieve ondernemersvereniging. Het is een soort privaat-publieke samenwerking. Daar moet je ook beiden helemaal achter staan anders werkt het niet. En de straatmanager kan de overheid prima op de huid zitten om dingen voor elkaar te krijgen. Daar komt bij dat de gemeente veel investeert in bijvoorbeeld de herindeling van de Kruisstraat en dat soort grote investeringen krijgen pas een echt groot rendement als de 'software' eromheen goed is. Daarin heeft de straatmanager een taak; hij moet aan marketing en promotie doen en gericht partijen zoeken die zich in dat gebied willen vestigen. De stimuleringsbijdrage van de KvK maakt het mogelijk om een onderzoek uit te voeren. En dat helpt tegelijkertijd ook het draagvlak voor straatmanagement te vergroten."

Samenwerking

In de projectorganisatie werken samen de Federatie Ondernemersverenigingen Eindhoven (FOE), Winkelhart Oud Woensel (WOW) en de gemeente Eindhoven. Zij worden hierbij ondersteund door KvK Brabant en Polyground. De betrokken partijen zijn voornemens de afspraken in een convenant vast te leggen.

Bron: KvK Brabant