Technische Universiteit Delft

Studium Generale: Lezing bij expositie Verre schoonheid

door M&C

Studium Generale

18 mei 2011 | 18:30 uur
plaats: DOK, Vesteplein 100, Delft

door Dos en Bertie Winkel

Een bijzondere planeet delen met bijzondere mensen

We leven in een tijd waarin de wereld klein is geworden, niet alleen in afstand maar vooral in denken. Een wereld waarin we steeds meer moeten en steeds minder morgen. Een tijd waarin we alle informatie hebben maar er maar weinig mee doen. Een tijd waarin we zoeken naar oplossingen van problemen die we zelf creeërden en waarin we eerst naar onze kinderen kijken om straks naast onze pensioenen ook voor de oplossingen te zorgen. Een tijd waarin weinigen veel hebben en velen weinig. Een tijd waarin tegen beter weten in zeeën nog steeds leeggevist en oerwouden nog steeds ontbost worden. Een tijd waarin we steeds meer hetzelfde voedsel eten, dezelfde tv-programmaâs kijken, hetzelfde denken en vinden en waarin steeds minder ruimte is voor variatie. Een tijd waarin regeringen eerst opkomen voor eigen volk en vreemdelingen worden teruggestuurd. Een tijd van overal zoeken en niets vinden. Hoe klein is de wereld?

Ook de schoonheid is ver weg, onvindbaar, zowel in afstand als in tijd. Wat is mooi of meer nog, wat mag ik mooi vinden? Een tijd waarin schoonheid duur verkocht wordt, in tubes en privéklinieken. Een schoonheid echter die niet bestaat, die virtueel is totdat onze TV of computer is uitgezet en we weer onszelf kunnen zien met al onze perfecte imperfecties in het spiegelende scherm.

Ach waar gaat het over? Moeten we om onszelf te zien dan ver reizen in onze CO2-footprint verruimende transportmiddelen of kunnen we beter eerst de ruimte in onze geest gebruiken om te zien wat ware schoonheid is? Is het niet belangrijk om eerst te kijken door de ogen van de ander om te zien wat hij of zij ziet als schoonheid? Schoonheid leren zien in wat anders is, wat afwijkt? Moeten we dan schoonheid niet gewoon herdefiniëren zodat we zelf er weer aan kunnen voldoen en zo alsnog gelukkig worden?

The eye of the parrot fish, prehistorical frogs and a magical underwater forest. But also tattooed faces, ornaments and portaits of tribe members in Africa, Asia and South America. Welcome to the dazzling world of Dos and Bertie Winkel. A married couple of photographers who record the special and rare cultures, animals and organisms that are under threat of becoming extinct. For more information please visit www.dos-bertie-winkel.com.

Toegang gratis

Meer informatie: www.sg.tudelft.nl

Â