KRO

KRO's Goudmijn: Jeugdliefdes na 65 jaar weer verliefd

Uitzenddatum: 18/05/2011

Een schat aan waargebeurde verhalen

In KRO's Goudmijn kunt u de komende weken kijken naar de mooiste en aangrijpendste verhalen van het afgelopen seizoen. In elke aflevering gaat Karin de Groot terug naar één van haar gasten om te horen welke impact de uitzending heeft gehad op de gast en haar omgeving. Zo gaat ze in deze aflevering (18 mei, 18.25u, Ned.2) terug naar jeugdliefdes Gerrit en Jos die elkaar na ruim een halve eeuw weer konden omarmen. De 81-jarige Gerrit had zich de afgelopen 65 jaar regelmatig afgevraagd hoe het zijn eerste grote liefde Jos, het meisje met de rode haren, was vergaan. Tijdens de oorlogsjaren zocht het stadsmeisje Jos haar toevlucht op het platteland en ze werden verliefd. Maar na de oorlog verbraken ze hun relatie vanwege hun verschillende geloofsachtergrond. Gerrit heeft zich altijd schuldig gevoeld over de koele manier waarop hij het destijds uitmaakte. Gerrit wilde dit graag uitleggen. Dat is inmiddels gebeurd met als resultaat dat de liefde tussen de twee weer is opgebloeid. Karin de Groot: "Het is zo ontroerend om twee hoogbejaarde mensen zo verliefd te zien en allemaal omdat wij ze weer met elkaar in contact brachten".

Van Sri Lankaanse popster tot succesvol arts in Nederland. Dat is het verhaal van Prabath Nanayakkara die dankzij de onbaatzuchtige inzet van een bijzondere Nederlandse vrouw hier een nieuwe toekomst kon opbouwen. Prabath ontmoet haar 21 jaar geleden in Sri Lanka. Hij studeert dan voor arts maar moet gedwongen stoppen als de bloedige burgeroorlog met de Tamil Tijgers uitbreekt. Prabath zoekt zijn toevlucht in de muziek. Hij heeft zelfs een nummer 1 hit en treedt op in hotels. Hier ontmoet hij Yvonne de Vries die hem uiteindelijk een ticket naar de Westerse wereld bezorgt. Een bijzonder verhaal over hoe twee totaal verschillende mensen uit totaal verschillende werelden betekenisvol voor elkaar zijn.

`Help mijn man moet een hobby!' is het verhaal van Marie en Annie dat voor veel oudere stellen herkenbaar zal zijn. Het is 1989 als Marie na een rugoperatie niet goed uit de voeten kan. Zijn vrouw Annie moet er niet aan denken dat manlief de hele dag bij haar op de bank komt zitten. Ze koopt een hobbyblad voor hem waarmee hij een model-groentekarretje kan bouwen. Het blijkt een schot in de roos. Marie heeft inmiddels 32 meter aan miniatuurhuizen gebouwd, compleet met inrichting. Ook zijn vrouw is nu besmet met het `poppenhuisvirus'. Onlangs vond Marie een oude brief terug, die terugkijkend zeer opmerkelijk is. In 1959 liet zijn vader hem testen bij een arbeidsbureau. Het advies? "Marie is goed met fijn hout, hij kan meubelmaker worden..."

KRO's Goudmijn brengt bijzondere verhalen van gewone mensen op tv, radio en internet. Stefan Stasse brengt met zijn prachtige vertelstem elke zondagavond op Radio 2 kleine en grote verhalen, die tot de verbeelding van de luisteraar spreken. Op tv duikt Karin de Groot in inspirerende verhalen, en gaat op zoek naar de mensen achter deze kronieken.

KRO's Goudmijn, woensdag 18 mei om 18.25 uur op Nederland 2 en elke zondag om 18.00 uur op Radio 2.