Universiteit Leiden

Een avond met Tim Parks en Jeroen Smit

De Britse schrijver Tim Parks leest op 18 mei bij Studium Generale voor uit 'Leer om stil te zitten', zijn verslag van zijn lange zoektocht naar genezing van zijn chronische ziekte. Daaraan voorafgaand vertelt journalist Jeroen Smit over zijn tv-programma, waarvoor hij leiders interviewde over hun zoektocht naar innerlijke rust.

Inzicht en intelligentie

Tim Parks

Tim Parks

Tim Parks leed aan pijnklachten waar geen arts de oorzaak voor kon vinden, laat staan een oplossing. Een vruchteloze gang langs medische loketten volgde. Totdat, geheel onverwacht, bleek dat ademhalingsoefeningen en meditatie zijn klachten verlichtten. In Leer om stil te zitten beschrijft Parks hoe gaandeweg vragen bij hem rezen over het effect van ziekte op het werk van geliefde schrijvers, over de rol van religie als vormende kracht bij de ontwikkeling van ons zelfbeeld, en over de invloed van sport en kunst op onze ideeën over gezondheid en welbevinden. Iedereen krijgt op enig moment met ziekte te maken - weinigen beschrijven die ervaring met zo veel inzicht en intelligentie als Parks. Â

Parks studeerde in Cambridge en Harvard. Zijn roman Europa werd genomineerd voor de Booker Prize. Zijn recentste roman, Dromen over zeeën en rivieren, verscheen 2008 in het Nederlands bij De Arbeiderspers.Â

Interviews met leiders

In het NTR-televisieprogramma Leiders Gezocht ging Jeroen Smit op zoek naar een antwoord op de vraag welke essentiële eigenschappen een succesvolle leider moet hebben. Hij interviewde vooraanstaande leiders en denkers in binnen- en buitenland, onder meer over innerlijke rust en balans. In zijn inleidende presentatie op de lezing van Parks vertelt hij over de inzichten die hij opdeed bij zijn onderzoek voor het programma.

Â

Smit is onderzoeksjournalist en auteur van de boeken Het drama Ahold en De Prooi: Blinde trots breekt ABN Amro. Hij was hoofdredacteur en uitgever van FEM/De Week en presenteerde het tv-programma Leiders Gezocht.

Datum, tijd en plaats

Â

18 mei 2011

20.00 uur

Zaal 028

Lipsiusgebouw, Cleveringaplaats 1, Leiden

Â

Gratis toegang