Gemeente Boskoop


PERSBERICHT ABR - 18 mei gezamenlijke raadsconferentie over herindelingsontwerp

Herindelingsontwerp gereed voor raadsbijeenkomst De raadsklankbordgroep heeft maandag 9 mei het herindelingsontwerp besproken. Op 18 mei vindt er een openbare raadsconferentie plaats om het ontwerp en de onderliggende stukken te bespreken, voordat de gemeenteraden zich afzonderlijk op 30 juni zullen uitspreken over het herindelingsontwerp.
Het herindelingsontwerp bestaat uit verschillende onderdelen, waaronder de strategische visie voor de nieuw te vormen gemeente en een financieel deel, waarin staat hoe de financiën van de nieuwe gemeente er ongeveer uit gaan zien. Het herindelingsontwerp is de eerste formele stap in de procedure die leidt tot de beoogde samenvoeging van de drie gemeenten per 1 januari 2014.

De nieuw te vormen gemeente in cijfers
De gemeente die op 1 januari 2014 ontstaat door samenvoeging van de gemeenten Alphen aan den Rijn, Boskoop en Rijnwoude heeft ruim 106.000 inwoners, een oppervlakte van 132,5 km2 en 8 kernen. Daarmee wordt het qua oppervlakte de op één na grootste gemeente van de provincie Zuid-Holland. Tegelijkertijd is de bevolkingsdichtheid (801 inwoners per km2) de laagste van de 100.000+ gemeenten van Zuid-Holland. De nieuwe gemeente biedt meerwaarde voor inwoners en bedrijven. De nieuwe gemeente straalt eenheid uit in ruimtelijke en economische ambities en is verscheiden in de diverse vitale kernen. Er vindt op de bestaande grenzen van de samen te voegen gemeenten geen correctie plaats. De nieuwe gemeente wordt omsloten door de gemeenten Kaag en Braassem, Nieuwkoop, Bodegraven-Reeuwijk, Waddinxveen, Zuidplas, Lansingerland, Zoetermeer, Zoeterwoude en Leiderdorp.

Het toekomstbeeld
De gemeenten Alphen aan den Rijn, Boskoop en Rijnwoude hebben gezamenlijk de strategische visie voor de nieuwe gemeente opgesteld. Deze strategische visie geeft antwoord op de kernvraag: Wat voor gemeente willen we zijn? Met de strategische visie kiest de nieuwe gemeente voor een duidelijk profiel. De nieuwe gemeente:
* Is een jonge gemeente met een aantrekkelijk (groen) vestigingsklimaat;

* Beschermt en versterkt het Groene Hart;
* Heeft speciale aandacht voor het combineren van greenport regio Boskoop en logistiek tot een agro-logistiek centrum en stimuleert hoogwaardige economische activiteiten;

* Werkt aan maatwerk in wijken en kernen, in samenspraak met de burgers;

* Levert optimale dienstverlening en

* Ontwikkelt zich als een sterke gemeente in een sterke regio.

De visie gaat uit van behoud en versterking van belangrijke waarden van de verschillende onderdelen, de dorpen en de stad.

Participatietraject
De drie gemeenten hechten veel belang aan de mening van inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties over de strategische visie. Hen is de gelegenheid geboden in diverse avonden en door middel van een digitale vragenlijst hun mening te geven over de concept strategische visie. De participatie avonden (in totaal 7) voor de inwoners en maatschappelijke organisaties om te praten over de concept strategische visie werden door totaal 88 geïnteresseerden bezocht. Daarnaast discussieerden er bij de inloopavond in Alphen aan den Rijn nog 12 inwoners actief op Twitter. Tijdens de bedrijvenavond waren 12 geïnteresseerden aanwezig; voornamelijk voorzitters van ondernemingsverenigingen van alle drie de gemeenten. De digitale vragenlijst over de concept strategische visie is door 1.237 inwoners opgestart; 482 daarvan hebben de enquête volledig ingevuld.

Resultaat participatie
Het resultaat van de avonden is samen met het resultaat van de enquête verwerkt in het herindelingsontwerp. Dit is met name terug te vinden in hoofdstuk 3 van het herindelingsontwerp. De punten die nu niet zijn overgenomen blijven behouden voor een volgende fase van het proces. Uit het participatietraject blijkt dat inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties positief tegenover de herindeling staan. In het toekomstbeeld hebben de geraadpleegde mensen waardering voor de aandacht voor de leefomgeving en duurzaamheid en de zorg voor toegankelijke voorzieningen zoals sport en cultuur. Als kans wordt gezien de grotere invloed op Rijks- en provinciaal niveau, betere samenwerking om (infrastructurele) knelpunten op te lossen en de kans grotere budgetten aan te wenden voor bijvoorbeeld kunst en cultuur en infrastructuur. Gewezen wordt op het belang van behoud van identiteit van alle kernen en de kwaliteit van de dienstverlening. De geraadpleegden hebben tevens concreet aangegeven welke knelpunten de nieuwe gemeente het eerst moet oplossen. Deze worden gebundeld en in de harmonisatiefase (volgende fase herindeling) betrokken. De geraadpleegden wijzen op het risico van bureaucratisering en toename van kosten. De geraadpleegden hebben hun vertrouwen uitgesproken in het proces en in de verschillende gemeenten om de genoemde aspecten een goede plek te geven in de nieuwe gemeente.

Openbare raadsconferentie 18 mei,
Locatie: Romeinse Herberg in Archeon, Archeonlaan 1, Alphen aan den Rijn
Inloop: vanaf 19.30 uur
Start: 20.00 uur