Belang van cultuur in Europees buitenlandbeleid erkend

Persbericht van Europees Parlement Den Haag

Den Haag - Op woensdag 18 mei aanstaande presenteert Marietje Schaake (EP/D66/ELDR) in het Huis van Europa in Den Haag het rapport 'Report on the cultural dimensions of the EU's external actions' van het Europees Parlement.

Het rapport is een eerste aanzet voor een Europees internationaal cultuurbeleid en wil cultuur op de Europese beleidsagenda plaatsen. Het Huis van Europa, waarin de vertegenwoordiging van de Europese Commissie en het Europees Parlement zitten, organiseren samen met SICA Dutch Centre for International Cultural Activities het debat over het rapport. Na de toelichting van Marietje Schaake op het rapport, geeft Arend Jan Boekestijn, historicus, publicist en oud-lid van de Tweede Kamer een reactie. Jan Hoekema, voormalig ambassadeur Internationale culturele samenwerking en tegenwoordig burgemeester van Wassenaar, modereert het gesprek met het publiek. Uitgenodigd zijn beleidsmakers en professionals uit de culturele sector.

In navolging op het rapport nam het Europees Parlement een resolutie aan waarin staat dat de EU meer gebruik moet maken van cultuur in haar diplomatieke inspanningen. Op deze manier kan de EU mensenrechten, democratie en ontwikkeling in derde landen bevorderen. De Europarlementsleden pleiten voor de oprichting van een nieuw directoraat voor culturele en digitale diplomatie binnen de Europese dienst. Dit directoraat wordt ingezet voor extern optreden en zal met behulp van cultureel attachés in derde landen de culturele betrekkingen coördineren. Daarnaast verzoeken ze om de invoering van een speciaal visum voor kunstenaars en andere professionals uit de cultuursector uit derde landen.

Meer informatie
Woensdag 18 mei, 16.30 - 18.00 uur, Korte Vijverberg 5/6, Den Haag. (Ontvangst vanaf 16.00 uur. Aansluitend is er een netwerkborrel). Deelname is gratis, aanmelden is mogelijk tot 16 mei via www.sica.nl/. SICA organiseert deze bijeenkomst in samenwerking met de Europese Commissie en het Europees Parlement in Nederland. De locatie is het Huis van Europa in Den Haag, waarin de Vertegenwoordiging van de Europese Commissie en het (informatie)bureau van het Europese Parlement zijn gevestigd.




Razende Robot Reporter