Gemeente Maastricht

Betere dienstverlening met nieuwe sportorganisatie

De gemeente richt een uitvoeringsorganisatie op die alle gemeentelijke activiteiten coördineert op het gebied van sport.

18 mei 2011

Het doel is medio 2012 één professionele en klantvriendelijke organisatie voor sport en bewegen te hebben staan. Ook de exploitatie en het beheer en onderhoud van de gemeentelijke sportaccommodaties wordt ondergebracht in de organisatie. Sporters kunnen zich in de toekomst melden bij één loket voor bijvoorbeeld het huren van voorzieningen, het aanvragen van subsidie, de ondersteuning van sportverenigingen en bewegingstimulering.

Verhogen van sportdeelname
Wethouder sport Gerdo van Grootheest bespreekt dit voorstel op maandag 23 mei met de gemeenteraad. De wens om één sportorganisatie op te richten bestaat al sinds 2004. Het is een van de speerpunten uit de sportnota `Ondernemend en grensverleggend' die toen werd vastgesteld. De gemeente ziet het als belangrijk middel om de sportdeelname in Maastricht te verhogen. Door de aanwezige kennis te bundelen geeft de nieuwe organisatie een impuls aan de kwaliteit van de dienstverlening en ontstaan nieuwe mogelijkheden voor samenwerking met externe partners in de stad en de regio.

Begin bij opening Geusseltbad
Directe aanleiding voor de oprichting van de sportorganisatie is de aanstaande opening van het nieuwe Geusseltbad. Medio 2012, op het moment dat het zwembad de deuren opent, moet de organisatie operationeel zijn. Op dat moment moet er een organisatie staan die zonder aanloopproblemen een goede kwaliteit van dienstverlening biedt aan sportverenigingen en individuele sporters. Deze aanleiding is reden geweest om ook naar de organisatie van de gemeentelijke sportactiviteiten te kijken.

Interne verzelfstandiging
De nieuwe organisatie krijgt 83 medewerkers in 59 fulltime arbeidsplaatsen. De NV Zwembaden, die nu de zwembaden voor de gemeente exploiteert, gaat op in de nieuwe organisatie. Daarnaast worden een aantal medewerkers vanuit diverse gemeentelijke teams opgenomen in de organisatie. De huidige medewerkers behouden hun rechtspositie en arbeidsvoorwaarden. De gemeente plaatst de sportorganisatie op afstand door het intern te verzelfstandigen. De gemeente maakt resultaatafspraken met de organisatie over en stuurt daarop.

Trendbreuk in dienstverlening
Binnen de gemaakte resultaatafspraken heeft de sportorganisatie meer vrijheid om zich te richten op bestaande en nieuwe klanten. Hoewel in de afgelopen jaren het nodige is gebeurd (zoals bijvoorbeeld de invoering van sportparkmanagement, en aandacht voor cultuur- en kwaliteitsverbetering bij de NV zwembaden), is de oprichting van een sportorganisatie een doorbraak. De nieuwe organisatie kan efficiënter en daadkrachtiger handelen. Daarmee wordt de dienstverlening aan sporters, verenigingen en zwemmers professioneler en klantvriendelijker.