Hogeschool van Utrecht


18 mei 2011

Gezamenlijke training politie en sociaal werkers belangrijk voor aanpak integratieproblemen

Gezamenlijke trainingen van politie en sociaal werkers vormen een belangrijke basis voor een succesvolle samenwerking tussen beide beroepsgroepen bij de aanpak van integratieproblemen in buurten. Een goede samenwerking is van groot belang, omdat beide beroepsgroepen vaak de eersten zijn die problemen met integratie op straat tegenkomen. Zij hebben de taak en mogelijkheden om escalatie van conflicten te voorkomen. Nu worden weinig gezamenlijke trainingen gegeven. Dit is een belangrijke conclusie in het boek 'Working Together for Better Integration - Immigrants, Police and Social Work' (Heikilla et al.), dat het resultaat is van het Europese project Immigrants, Police en Social Work (IPS). Het Kenniscentrum Sociale Innovatie van Hogeschool Utrecht is de Nederlandse partner bij dit project.

Conclusies en aanbevelingen
Het IPS-project onderzocht de afgelopen jaren de samenwerking tussen politie en sociaal werkers bij integratievraagstukken in de deelnemende projectlanden Finland, Zweden, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Nederland. In totaal zijn 25 projecten beschreven van voorbeelden van goede samenwerking tussen politie, sociaal werk en immigranten. Daarbij is samengewerkt met onderzoekers uit de betreffende landen.

In veel landen van Europa bleek het moeilijk om goede projecten van samenwerking te vinden. Een verklaring is dat deelnemers aan een project geen tijd hebben om hun methode van werken te beschrijven en via internet wereldkundig te maken. Een andere belangrijke verklaring is dat het organiseren van samenwerking vaak wordt gehinderd door gebrek aan personeel, continuïteit en financiële middelen. Daardoor worden politie en hulpverleners gedwongen om zich op hun kerntaken te richten.

De gezamenlijke trainingen van agenten en sociaal werkers zijn een belangrijke aanbeveling na het jarenlange onderzoek bij het IPS-project. Die vinden in Engeland al vaker plaats. Tijdens dergelijke bijeenkomsten leert men elkaar kennen en vertrouwen. In april was er bij het Instituut voor Social Work van Hogeschool Utrecht al wel een gezamenlijke cursus van beide beroepsgroepen. De cursus wordt dit najaar weer aangeboden bij het Centrum voor Sociaal Werk van de HU.

Tijdens de bijeenkomst in april kwamen vooroordelen over beide beroepsgroepen naar voren. Volgens enkele agenten viel er met sociaal werkers moeilijk samen te werken omdat zij niet flexibel en moeilijk bereikbaar zijn. Na afloop van de cursus waren de wederzijdse oordelen redelijk bijgesteld en ontdekten de agenten dat zij met dezelfde problemen worstelen als de sociale beroepsgroep. Zo hebben wijkagenten en straatcoaches vaak te maken met dezelfde groepen jongeren die op straat rondhangen; als ze elkaar niet willen hinderen bij de uitoefening van hun werk, is een goede samenwerking noodzakelijk. Uit de onderzoeken wordt ook duidelijk dat een eerlijke en open communicatie een belangrijke voorwaarde is voor een goede samenwerking. Er kan een sfeer ontstaan van wantrouwen, als vooroordelen - over de doelgroep en dde andere beroepsgroep - niet worden uitgesproken. Daaroom moeten wederzijdse conflicten en onzekerheden worden geaccepteerd als onderdeel van de samenwerking.

Doel boek Working Together for Better Integration
Het IPS-project wil via het boek en de training ervaringen van politie en sociaal werk in Europa delen met collega's, onderwijzers, andere professionals en burgers, als het gaat om het ondersteunen van de integratie van immigranten in onze samenleving.

Sluitstuk IPS-project
Als sluitstuk van het project vindt op 19 mei de conferentie 'Immigranten, Politie en Sociaal Werk' bij Hogeschool Utrecht plaats. Meerdere sprekers zijn hierbij aanwezig en deelnemers kunnen diverse workshops volgen. De bijeenkomst is gratis te bezoeken en bedoeld voor professionals en studenten uit het werkveld van sociaal werk en politie. Deze wordt van 13.00 tot 17.30 uur gehouden bij Hogeschool Utrecht aan de Heidelberglaan 7 in Utrecht.

Dit persbericht staat ook op onze site.

Over Hogeschool Utrecht
Hogeschool Utrecht (HU) is een kennisorganisatie die door hoogwaardig onderwijs en onderzoek werkt aan innovatie en professionalisering van de beroepspraktijk en aan de persoonlijke ontwikkeling van talent. De 3.200 medewerkers van de HU verzorgen hoger onderwijs voor 39.000 studenten via 68 bachelors en 24 masters. Promoverende docenten en excellente studenten verrichten toegepast onderzoek onder leiding van ruim 40 lectoren en geclusterd in 6 kenniscentra. Hogeschool Utrecht heeft vestigingen in Utrecht en Amersfoort.

Over het Kenniscentrum Sociale Innovatie
Het Kenniscentrum Sociale Innovatie maakt deel uit van de Faculteit Maatschappij & Recht van Hogeschool Utrecht. Het omvat momenteel zes lectoraten, waar acht lectoren aan verbonden zijn. Het kenniscentrum doet onderzoek naar actuele maatschappelijke vraagstukken. Het is haar missie om sociale problemen in de samenleving te verminderen of te voorkomen. Om dat te bereiken, worden sociale professionals zodanig toegerust, dat ze op een effectieve manier burgers kunnen ondersteunen.


Hogeschool van Utrecht