Ministerie van Defensie

17e Luchtmachtdetachement naar Afghanistan

16 mei 2011, 16.31 uur

De 17e Air Task Force is vandaag vanaf Vliegbasis Eindhoven naar Afghanistan vertrokken voor deelname aan de International Security Assistance Force.

De Nederlandse F-16's vliegen vanaf Kandahar Airfield vrijwel dagelijks met het digitale verkenningssysteem RecceLite dat met camera's de situatie op de grond vastlegt. De toestellen verkennen verschillende routes en gebieden en zoeken naar geïmproviseerde explosieven. De zogenoemde bermbommen die nog bijna dagelijks slachtoffers.

Ondersteuning grondtroepen

Naast de verkenningstaak worden de jachtvliegtuigen ingezet voor het ondersteunen van de grondtroepen van de coalitiepartners. De vliegers beschikken over een Advanced Targeting Pod waarmee ze de situatie op de grond filmen en rechtstreeks kunnen doorsturen naar de grondtroepen. Die krijgen zo een veel beter beeld van wat zich precies om hen heen afspeelt. Ook worden de grondtroepen bijgestaan door vermoedelijke vijandelijk strijders te ontmoedigen door laag over te vliegen, een zogenoemde show of force. Eventueel kunnen met het boordkanon waarschuwingsschoten worden uitgebracht.

ATF-17 verhuist tijdens deze uitzendperiode van Kandahar Airfield naar Mazar-i-Sharif in het noorden van Afghanistan. Dit vanwege de nieuwe Politietrainingsmissie in Kunduz die dan van start gaat.